Анкара више не види ниједан разлог да се придржава договора са ЕУ о мигрантима

Турски министар за европска питања Омер Челик изјавио је да Анкара више не види ниједан разлог да се придржава договора са Европском унијом о мигрантима, пренела је агенција „Ројтерс“.

Министар је, такође, рекао да је Турска испунила свој део договора, али државе-чланице ЕУ нису одржале своју реч. Према његовим речима, јасно је да европске земље очигледно не могу да заузму објективан и поштен став о визној либерализацији за држављане Турске. Челик је додао да је дошло време да се ревидира имиграциони споразум са ЕУ.

Прошле недеље је о могућности раскида споразума са ЕУ о мигрантима такође говорио турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Шефови држава и влада земаља-чланица ЕУ су се средином марта 2016. договорили о заједничком плану са Турском у борби против мигрантске кризе. Тај споразум предвиђа, између осталог, повратак у Турску свих илегалних имиграната који су стигли у Грчку са турске територије и прихват легалних сиријских миграната из Турске по принципу „један за један“.

У оквиру тог споразума у мају је Европска комисија предложила Европском парламенту и Савету ЕУ да укине визна ограничења за грађане Турске, уколико Анкара до краја јуна испуни преостале услове за укидање виза. Са своје стране, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је ЕУ прекидом споразума о мигрантима, уколико Европска унија не омогући његовим грађанима безвизни режим.

*

Извор: Восток