Турска обуставила односе с Холандијом

Turska obustavila odnose s HolandijomIzvor: REUTERS/Osman Orsal

Заменик премијера Турске Нуман Куртулмус је, коментаришући дешавања у Ротердаму, истакао да је донесена одлука да се амбасадору Холандије не дозволи повратак у Турску, док не буду испуњени услови које је Анкара поставила.

„Донесена је одлука да се, пре свега, амбасадору Холандије, који се тренутно налази на одмору у иностранству, забрани повратак у Турску, све док не буду испуњени услови које смо поставили“, рекао је Куртулмус на конференцији за медије након састанка Владе Турске.

Додао је да је одлучено да на одређени период буду одложени односи на високом нивоу и планирани састанци, док Холандија некако не исправи ово што је урадила.

„Одлучено је да на одређени период буду одложени односи на високом нивоу и планирани састанци, састанци на министарском и вишем нивоу, те да буду одложени званични састанци на високом нивоу док Холандија некако не исправи ово што је урадила“, рекао је Куртулмус.

Истакао је, такође, како су од данас обустављене и дозволе за званичне дипломатске летове Холандије.

„Само да не буде забуне. Ово се не односи на обичне грађане Холандије, него се ради о ограничењу у вези с дипломатама које ће користити турски ваздушни простор или који ће доћи у Турску ради званичне посете. Турска неће дозволити дипломатске летове, док Холандија не одустане од поступака које је урадила и док не исправи оно што је направила“, рекао је Куртулмус.

На крају је додао како Турска није одговорна за ову кризу у односима с Холандијом.

„Турска ће, иако није одговорна за ово, у наредном периоду деловати одговорно и одлучно те ће предузети значајне напоре да турски и холандски народ не би били доведени једни против других“, казао је заменик премијера Турске.

Подсјећамо, холандске власти су спријечиле у суботу министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа и министарку породице и социјалне политике да посете дипломатска представништва Турске у Холандији и састану се с турском заједницом. У пратњи полиције, министарка је испраћена у Немачку, одакле се у недељу вратила у Турску.

Министарство спољних послова Турске је осудило спречавање посете њихових дипломата и затражило да се амбасадор Холандије, који се тренутно налази на одмору, неко време не враћа на дужност у Анкару. Холандска полиција је у суботу употребом силе растерала окупљене грађане, који су протестовали против задржавања возила министарке, али су протести на улицама Ротердама настављени.

*Извор: Н1