Реџеп Ердоган: Холандија је због свог нацизма и фашизма жртвовала своје односе са Турском – платиће цену

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново је оптужио Владу Холандије за „нацизам и фашизам“, рекавши да ће та земља „платити цену“ жртвовања односа са Турском, својим НАТО савезником.

Ердоган је у телевизијском обраћању рекао да је прикладно оптужио Холандију за „нацизам и фашизам“ јер, како је навео, само такви режими забрањују страним министрима да посете њихове земље.

Он је запретио одмаздом јер су холандске власти у суботу повукле дозволу за слетање авиона турског министра спољних послова Мелвута Чавушоглуа који је у Холандији требало да присуствује митингу подршке за турски референдум.

„Рекао сам да сам мислио да је нацизам завршен, али погрешио сам. Нацизам је жив на Западу“, рекао је председник Турске.

Ердоган је захвалио Француској која је дозволила шефу турске дипломатије да се обрати држављанима Турске у Мецу, граду на истоку Француске.

Претходно је премијер Турске Бинали Јилдирим изјавио да ће његова земља снажно одговорити на „неприхватљиво поступање“ холандских власти према турским министрима који су спречени у намери да се обрате држављанима Турске у Холандији.

Јилдирим је у писаној изјави позвао Турке који живе у Европи да остану смирени и да не реагују на провокације, као и да гласају 16. априла на референдуму о променама турског устава, додајући да би то био најбољи одговор европским државама.

Он је навео да ће Турска снажно одговорити на неприхватљиво поступање Холандије према министрима који имају дипломатски имунитет.

„Наши такозвани европски пријатељи који говоре о демократији, слободи изражавања и људским правима пали су на свом испиту“, рекао је Јилдирим.

Турска министарка за породична питања Фатма Бетул Сајан Каја рекла је јутрос да су је холандске власти спровеле до границе са Немачком на начин који је „погазио све демократске и људске вредности“.

Она је навела на друштвеној мрежи Твитер да је одведена у град Најмеген, у близини границе с Немачком, додајући да осуђује поступање холандских власти у име свих грађана Турске.

„Цео свет мора да предузме мере против фашистичке праксе! Такво опхођење према министарки није прихватљиво“, навела је она.

Градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб рекао је да је турска министарка за породична питања одведена уз пратњу до немачке границе одакле је дошла, пошто је покушала да дође до конзулата Турске у Ротердаму, чему се противила Влада Холандије.

„Њу је влада прогласила непожељним странцем и прописи налажу да особа буде враћена одакле је дошла“, рекао је он.

Турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу разговарао је телефоном с потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом, од кога је затражио да подстакне холандског премијера да заустави „срамоту“ према турским министрима којима је забрањено да присуствују скуповима.

Како је навео у интервјуу за телевизију Хабер, он је Тимернмансу, холандском политичару, рекао да је ситуација „измакла контроли“.

Холандска влада повукла је у суботу дозволу за слетање авиона турског министра спољних послова који је најавио да ће доћи у Холандију да присуствује митингу подршке за турски референдум којим се дају већа овлашћења шефу државе.

Холандска влада је навела да је повукла дозволу због „ризика за јавни ред и безбедност“ насталих поводом најављене посете Чавушоглуа.

Дипломатски сукоб две земље одвија се неколико дана пре холандских парламентарних избора 15. марта на којима се према анкетама очекује јачање странке антиисламског вође Герта Вилдерса.

*

Извор: НСПМ