Папа Фрањо жели и муслимане и атеисте да „приближи“ Ватикану

papak rimski franjoРИМ – Папа Франсиско позвао је данас Римокатоличку цркву да „интензивира“ дијалог са муслиманима и неверницима, осудивши „духовно сиромаштво“ развијеног света.

„Важно је да се интензивира дијалог међу различитим верама, а посебно мислим на дијалог са исламом. Битно је, такође, да се интензивира веза са неверницима, како разлике које нас деле и повређују, никада не би превагнуле, већ жеља да се изграде истинске везе пријатељства“, рекао је Франсиско, обраћајући се страним амбасадорима у Ватикану.

Папа који је Аргентинац, рекао је да жели да „изгради мостове који ће повезивати људе“, наводећи да је то поготово значајно за њега лично због његових италијанских имигрантских корена. Како је јавила агенција Франс прес, Франсиско се осврнуо и на једну од омиљених тема његовог предходника Бенедикта XВИ, који се током свог понтификата упорно борио против секуларизма у успону у Европи.
„Оно што посебно озбиљно погађа такозване богате земље је духовно сиромаштво нашег времена“, рекао је 76-годишњи поглавар Римокатоличке цркве, упозоривши да то „доводи у опасност суживот људи“.

Муслимански свет је изразио наду да ће имати боље односе са Ватиканом избором новог папе Франсиска, после година затегнутих односа са Римокатоличком црквом за време понтификата Бенедикта XВИ, који се сматрао непријатељски расположеним према исламу.

Организација исламске сарадње (ОИЦ) и највећа организација сунитских муслимана Ал-Азар су недавно на избор аргентинског кардинала Хорхеа Бергоља реаговали сличним саопштењима у којима су поздравили његово именовање за бискупа Рима.

ТАНЈУГ