Немачка открила да је спремна да стане иза прекрајања Македоније у корист Шиптара

ЊЕН ИЗАСЛАНИК КРИСТИЈАН ХЕЛБАХ ЛОМИО ЂОРЂА ИВАНОВА ДА ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ ПОВЕРИ ЗАЕВУ

Кристијан Хелбах

  • ХЕЛБАХ: Убеђен сам да ће председник поштовати резултате избора и омогућити да већина у парламенту формира владу што је могуће брже
  • На питање да ли има ишта спорно у такозваној албанској платформи, против које протестују присталице ВМРО ДПМНЕ, Хелбах је кратко одговорио: „Не“

        НЕМАЧКА очекује да председник Македоније и све партије поштују резултате избора и да се што пре формира влада на основу парламентарне већине, изјавио је данас Кристијан Хелбах, специјални изасланик за Југоисточну Европу немачког министарства спољних послова.

        То је, како је пренео македонском председнику Ђорђу Иванову и партијским лидерима, кључно да Македонија може да почне да спроводи реформе. Хелбах је рекао и да је Берлин забринут због продужавања кризе у Скопљу.

        Формирање нове македонске владе је онемогућио Иванов тиме што није хтео да додели мандат лидеру опозиционог СДСМ Зорану Заеву, иако је направио парламентарну већину са албанским странкама ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце. Против такве владе изјаснила се владајућа ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског.

        „Убеђен сам да ће председник поштовати резултате избора и омогућити да већина у парламенту формира владу што је могуће брже. Парламент мора да почне да ради ца циљем да доноси одлуке за хитна питања пред којима се држава налази“, рекао је Хелбах.

        Лидерима парламентарних партија је пренео поруку Берлина да престану да подстичу поделе по етничким линијама, зато што то само може да стане на пут реформама.

        На питање да ли има шта спорно у такозваној албанској платформи, против које протестују присталице ВМРО ДПМНЕ, Хелбах је кратко одговорио: „Не“.

        „Немачка стоји иза свих снага које се залажу за реформе и да нема проблема, већ да се мирно обави трансфер власти“, рекао је Кристијан Хелбах.

        Немачки изасланик је са лидерима две навеће партије у Македонији, ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, Николом Груевским и Зораном Заевом, разговарао јуче, али нису саопштени детаљи тих разговора.

        Данас се састао са лидерима албанских партија које су потписале заједничку платформу, коју су поставили као услов за формирање владе Македоније.

 *
Извор: Факти