СКАНДАЛОЗАН ПОТЕЗ ЗАГРЕБА: Хрватима Тепић смета и мртав!

 Мајорова супруга Драгица са његовим одликовањима

Мајорова супруга Драгица са његовим одликовањима

Србији уручен протест због подизања споменика мајору ЈНА. Дачић: Трагикомедија оних који величају Готовину

ХРВАТСКА је Србији у уторак упутила усмени протест поводом најава да ће у Београду бити подигнуто спомен-обележје мајору ЈНА Милану Тепићу, последњем народном хероју СФРЈ, али је наша амбасадорка у Загребу Мира Николић оштро одбацила све тврдње хрватске стране.

Амбасадорки Николић је, како сазнајемо, на састанку с помоћником шефа дипломатије Давора Штира, на који је хитно позвана у уторак ујутру, пренето да је за Загреб неприхватљива идеја величања „човека који је самоубилачком акцијом проузроковао смрт 11 хрватских бранитеља, као и неутврђен број регрута ЈНА“, и да је штетна по добросуседске односе двеју земаља.

Са наше стране изнета је такође оштра контрааргументација. Између осталог, суседима је спочитано да је опште познато да су хрватске паравојне формације, после напада и заузимања касарне у Бјеловару 1991. – а коју је Тепић дигао у ваздух и жртвовао свој живот – стрељале четворицу официра ЈНА и да починиоци тог злочина, иако су познати, до дан-данас нису процесуирани.

Овај, последњи у низу шокантних потеза Хрвата који величају ратне злочинце а смета им чин официра тада једине легитимне оружане силе, изазвао је бурне реакције нашег државног врха.

Шеф дипломатије Ивица Дачић подсетио је да протест долази из земље у којој се велича терориста Баришић, рехабилитују личности из НДХ с веома проблематичном улогом, као што је кардинал Степинац, и на српским светињама исписује усташки поздрав „За дом спремни“, који је у уторак освануо и на српској православној цркви у Сињу:

– Србија никада није освајала Хрватску, која је са Хитлером освајала нашу територију до Земуна. И сад Хрватска нама шаље протесте због подизања споменика човеку који је проглашен за народног хероја од председништва СФРЈ. То је трагикомично.

Влада Србије донела је одлуку да се Тепићу, поводом 25 година од његовог неустрашивог подвига, подигне споменик у продужетку улице у престоници која носи његово име. Годишњица Тепићеве погибије је од ове године саставни део Државног програма обележавања јубилеја историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

Министар за рад Александар Вулин поручио је да ће споменик бити подигнут:

– Није потребно образложење зашто се народном хероју подиже споменик. Србија није никога звала да га кажњава или да му прети зато што је Анте Готовина постао важан функционер у Хрватској, а за већину Срба он је ратни злочинац.


СИН АЛЕКСАНДАР БЕЗ КОМЕНТАРА

СИН мајора Тепића, Александар, није желео да коментарише скандалозан потез Загреба. Он је недавно за „Новости“ поручио да је његов отац био човек који је веровао у државу, војску и породицу и да се ни после две и по деценије од његове погибије не зна где су његови посмртни остаци.

*

Извор: Новости