Бујановац: Осванули билборди „Добродошли председниче“; Албански председник стиже преко Косова, а не Београда

БУЈАНОВАЦ – Општине Бујановац и Прешево убрзано се припремају за посету председника Албаније Бујара Нишанија, која је најављена за уторак 7. март, и коју албански политички представници из тих општина оцењују као историјску.

За дочек албанског председника у Бујановцу су на више места постављени и билборди на којима пише „Добродошли председниче“.

Према протоколу, председник Албаније Бујар Нишани треба да стигне у Бујановац у уторак у подне, када ће најпре разговарати са председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, на чији позив долази, а затим и са другим политичким представницима Албанаца из те општине.

Посета албанског председника Бујановцу укључује и обилазак основне школе „Мухарем Кадриу“ у Великом Трновцу.

Бујар Нишани ће посету Прешеву почети у 15.30, у Дому културе „Абдула Крашница“, где ће за њега бити организован културно-уметнички програм.

Локалне власти у Бујановцу позвале су становништво да дочекају албанског председника на тргу испред зграде општине и да покажу своје гостопримство.

Посета Бујара Нишанија Бујановцу и Прешеву оцењује се као историјска, будући да је то прва посета једног албанског председника Србији од 1948. године, када је Београд први и последњи пут посетио тадашњи председник Албаније Енвер Хоџа.

Бујар Нишани у Бујановац и Прешево долази након почетка политичког отопљавања односа између Србије и Албаније, до чега је дошло након неколико посета албанског премијера Едија Раме Србији што је имало за резултат и јачих пословних веза у виду формирања српско-албанског пословног удружења и успостављања ближе сарадње привредних комора две земље.

Од високих званичника Албаније општине на југу Србије, у којима живи албанско становништво, до сада је посетио албански премијер Еди Рама у новембру 2014. године, када је у оквиру посете Србији посетио и Прешево, где се састао са локалним албанским лидерима, након чега се грађанима обратио и у прешевском Дому културе.

Општину Бујановац посетио је у марту 2010. године тадашњи потпредседник Владе Албаније и министар иностраних послова Иљир Мета, када је заједно са тадашњим председником Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Миланом Марковићем разговарао са локалним албанским лидерима.

Председник Албаније Бујар Нишани ће имати низ сусрета са албанским представницима са југа Србије, али не и са званичним Београдом. Нишани ће, такође, у Прешевску долину стићи преко Косова, а не Београда.
*
Извор: НСПМ