Нове оптужбе против владике Пахомија

pahomijeНовине врањске објавиле су у данашњем броју изјаву магационера Епархије врањске који тврди да га је владика врањски Пахомије сексуално узнемиравао када је имао 16 година.

Младић је за „Врањске“ рекао да ће открити прави идентитет тек када и ако правосуђе покрене поступак против Томислава Гачића, што је световно име владике Пахомија. Магационер је навео да је изјаву о вишегодишњем сексуалном узнемиравању 20. фебруара ове године дао припадницима Управе криминалистичке полиције (УКП) из Београда, са којима је разговарао у Лесковцу, јер није имао поверења у врањску полицију.

„Врањске“ наводе да је сексуално узнемиравање „почело у ноћи између 6. и 7. јула 2004. године после ноћног бденија у манастиру Свети Прохор Пчињски, а наставило се у наредних девет година“.

Трајко Наумовић, први заменик тужиоца Основног јавног тужилаштва у Врању потврдио је да је „службена белешка (из УКП Београда) стигла до њих“ и да у овој фази поступка, док се проверавају њени наводи, не може да износи више детаља.

Епархија врањска је на својој интернет страници www.епархијаврањска.орг објавила саопштење, као одговор на питања новинара „Врањских“, а у коме се наводи да те новине, по истом сценарију као што су то урадиле 9. јануара 2003. године, желе да направе „случај Пахомије“.

У саопштењу које је објављено на интернет страници Епархије врањске наводи се и да је „у првом случају 2003. године (када су владику Пахомија четворица дечака из Врања оптужила за сексуално узнемиравање) суд донео ослобађајућу пресуду за епископа Пахомија и да ту ништа не може нити да се дода нити да се одузме“. У саопштењу Епархије врањске се наводи и да су тада (2003. године) „потрошена многа новчана средства“ и злоупотребљени малолетници у обрачуну ‘иних’ организација са Српском православном црквом у Епархији врањској, али да „резултата није било, а неће их бити ни овог пута“.

Судско веће Општинског суда у Нишу је 6. марта 2006. године ослободило владику врањског Пахомија оптужби за противприродни блуд злоупотребом службеног положаја над четворицом малолетних дечака услед застарелости поступка.

БЕТА