ПАНИКА ЗБОГ ИСТРАГЕ СРБИЈЕ Албанска тајна служба уништава доказе о злочинима Тачија и Харадинаја

Тајна служба Албанаца са Косова и Метохије ШИК покушава на све начине да уклони кривичне доказе против Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија.

Politički protivnici,  ali sarađivali u zlodelima
Политички противници, али сарађивали у злоделима

Ова разграната служба – Схербиме информативи и Косовес (ШИК) – то ради пре свега преко тзв. Одељења за Хаг, које је преусмерено на нови Међународни суд који ће се бавити злочинима ОВК. На истом задатку су и одељења за пропаганду ван Косова и на Косову, па Одељење за финансије и донације и затим Одељење виђенијих људи за одбрану интереса рата. Тачи је, како је „Блиц“ већ писао, и некада био у ШИК-у као руководилац у контраобавештајној служби. Међу руководиоцима ове тајне службе био је један блиских сарадника Харадинаја и такође командант ОВК Фатмир Љимај.

Европске безбедносне службе су још 2011. водиле истрагу поводом мистериозне смрт у Немачкој сведока Агима Зогаја – за кога је био задужен Еулекс. Зогај је био један од кључних сведока против Харадинаја, а нарочито против Љимаја за злочине у Клечки.


Фото: РАС / РАС Србија

Истрага је обухватала и једног бившег политичког саветника шефа мисије Еулекс, који је био блиско повезан са Кадријем Весељијем, који је водио обавештајну службу ШИК и Џавидом Хаљитијем, предводником контраобавештајне службе. Они су имали и политичке функције, Весељи је био члан Председништва Скупштине Косова, а сада је председник Тачијеве странке од када је овај изабран за председника Косова. Хаљити је био потпредседник Скупштине и после Азема Суље шеф ШИК-а.

Имена Весељија и Хаљитија налазе се и у извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија. У свом извештају Марти је навео да су они одговорни за отмице Срба и неалбанаца и за могуће организовање трговине људским органима. Занимљиво је да је најгласнији критичар тужиоца Мартија у Спољнополитичком одбору Европског парламента био близак пријатељ политичког саветника шефа мисије Еулекс, за кога је откривено да одржава везе за челницима ШИК-а.

 

О Одељењу за Хаг, које је сада преусмерено на Међународни суд за злочине ОВК, сведочио је 2009. Назими Блаца, бивши припадник групе за егзекуције у ШИК-у. Он је оптужио тадашњег шефа ове тајне службе Азема Суљу и његовог наследника Џавида Хаљитија да су наређивали убиства и застрашивање сведока Хашког тужилаштва у поступцима против ОВК. Он их је оптужио и за убиства људи блиских Ибрахиму Ругови.

Трговина дрогом
Фото: Алан Бујари / ЕПА;

Од око 900 милиона марака, колико је прикупљено за побуну на Косову и Метохији од 1996. до 1999, како се наводи о извештају БИА о албанском тероризму, половина новаца је од трговине наркотицима.

– Од укупне количине дроге која стиже на светско тржиште, чак 65 одсто прелази преко територије КиМ. Профити албанских нарко-група достижу једну милијарду америчких долара, при чему промет на КиМ доноси од 125 до 150 милиона долара. Хашим Тачи као свој део добија пет милиона долара… Породица Харадинај усмерена је на илегалну трговину оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и на рекетирање.

Novi dokazi o zverstvima: Ramuš Haradinaj, bivši vođa OVK

На састанку са Бин Ладеном

У налазу БИА, у тзв. белој књизи о албанском тероризму наводи се да је, сада покојни, најтраженији терориста Осама бин Ладен боравио у Албанији као гост тадашњег председника Салија Берише, када су формиране базе за логистичку и финансијску подршку Ал Каиди и успостављене њене ћелије на КиМ.

– Поред Бин Ладена, наведеном састанку су присуствовали Башким Газидеда, бивши шеф тајне полиције Албаније, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај – наводи БИА.

 

 

Извор: Блиц