Медведев прети ЕУ!

medvedevПремијер Дмитриј Медведев запретио је да ће Русија преиспитати учешће евра у руским резервама ако решење за финансијску кризу на Кипру погоди руске интересе.

Изгледи за увођење ванредног пореза ЕУ на улоге у банкама на Кипру, од чега је велики део руски, „разлог је да се размисли“ о евру, рекао је премијер у интервјуу за европске медије, објављеном на сајту Владе.

„Ако је то могуће на Кипру, зашто не би било и у Шпанији, Италији и другим земљама које имају финансијских проблема? Сутра ће тамо конфисковати штедњу“, рекао је он.

„Између 41 и 42 одсто наших резерви је у еврима, а предлог (ЕУ Кипру) није само непредвидив, него неоговарајући. Све ово ћу рећи мом старом пријатељу Хосеу Мануелу Баросу“, закључио је Медведев који ће се у Москви састати са шефом Европске комисије.

Медведев се у интервјуу пожалио што су и рачуни руских државних предузећа ове недеље блокирани на Кипру где банке не раде због кризе.

„Велики број наших државних структура ради преко Кипра, а њихови рачуни у банкама су блокирани из неразумљива разлога“, рекао је шеф руске владе о мери којом је од прошле недеље, привременим прекидом рада банака на Кипру, спречено опште бекство капитала у страху од новог пореза који се само на Кипру уводи на захтев ЕУ.

„Порекло тог новца је очигледно – то су државне структуре. То је разлог што имамо чврст став о Кипру и решавању проблема кипарског дуга“, рекао је Медведев о руском капиталу на Кипру.

Медведев је истакао да је кипарска делегација „дала низ предлога у вези са имовином коју ће Русија бити заинтересован да купи“, али „нисмо чули ништа ново“, додао је и указао да „не одбијамо разговор“ о додатној помоћи Кипру.

„Кипар је чланица Европске уније, а на ЕУ је да формулише своје предлоге. То треба урадити пажљиво, иначе може поново доћи до светске финансијске кризе“, упозорио је Медведев и замерио ЕУ што Русију није укључила у преговоре с Кипром, што је довело до обећања европске полоћи од 10 милијарди евра, али уз захтев за једнократни порез на све улоге у банкама на Кипру, од којих је велики део руски.

БЕТА