Иванов одбио Могеринијеву: Не дам мандат за уцењивање Македоније

Федерика Могерини

Из кабинета македонског председника Ђорђа Иванова, након његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, саопштено је да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ-а Зорану Заеву.

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање „Тиранске платформе“ од стране Заева.

„Председник Иванов је рекао да, у складу са Уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера“, наводи се у саопштењу.

„Та платформа представља постизборно кршење устава и оквирних споразума из Охрида, и ставља Македонију у субверзивну позицију и у положај зависности од стране земље. Грађани су гласали за европске реформе а не за страну платформу“, додаје се у саопштењу из кабинета Иванова, пренела је МИА.

Он је такође указао на одсуство међународне званичне осуде такве платформе која представља мешање у унутрашње ствари Македоније.

*

Извор: Спутник