Амерички амбасадор: Иванов да преиспита одлуку о мандатару

Џес Бејли сматра да је Македонија напустила принципе демократије и указао да су САД разочаране одлуком Иванова да не да мандат странци која је доказала да има већину у Собрању

Протести на улицама Скопља (Фото Фонет-АП)

СКОПЉЕ – Амерички амбасадор у Скопљу Џес Бејли позвао је данас председника Македоније Ђорђа Иванова да преиспита одлуку о одбијању да мандат за формирање нове владе да лидеру СДСМ Зорану Заеву, а суседне државе позвао је на уздржаност с обзиром на високу осетљивост политичког тренутка

Како је пренела македонска Алсат тв, Бејли је поручио да позив Иванову да још једном преиспита одлуку о мандатару упутио као представник земље која је стратешки партнер и пријатељ Македоније, која поштује суверенитет и јединство те државе.

Македонске суседе, Бејли је позвао да, како је навео, покажу уздржаност и да се конструктивно односе с обзиром да на веома осетљиву политичку ситуацију у тој држави.

Он је указао да су САД разочаране одлуком Иванова да не да мандат странци која је доказала да има већину у Собрању.

Раније је Бејли изразио забринутост због тога што је, како сматра, Македонија напустила принципе демократије и владавине права, пошто је председник Ђорђе Иванов одлучио да не додели мандат за састав нове владе лидеру опозиционе СДСМ Зорану Заеву.

Бејли је на свом твитер налогу поручио да се слаже са европским комесаром Јоханесом Ханом, који је након одлуке Иванова поручио да се демократски принципи морају поштовати, чак и када се са њима не слажемо.

„Слажем се са комесаром Јоханнесом Ханом. Забринут сам због удаљавања Македоније од принципа демократије и владавине права, основне вредности НАТО-а „, написао је Беји.

Ианов је одбио да мандат за формирање нове македонске владе да Заеву, који је парламентарну већину од 67 посланика обезбедио у договору са две албанске политичке партије – ДУИ и покретом БЕСА.

Услови да ДУИ и БЕС подрже Заева изложени су „Тиранској платформи”, који, према мишљењу Иванова, нарушавају суверенитет и територијални интегритет Македоније.

Осим тога, Иванов је рекао да му савест и Устав не дозвољавају да мандат за формирање владе да неком ко прихвата услове из „Тиранске платформе”, која је сачињена у другој држави. (Танјуг)

*

Извор: Политика