Иванићу стигло писмо из Хага, али отворено

Ivaniću stiglo pismo iz Haga, ali otvoreno

PIXSELL/Samir Yordamoviç

Чланови Председништва БиХ примили су данас писма која им је упутио Међународни суд правде у Хагу редовном поштом. Извори из кабинета председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, кажу да је њему није стигло запечаћено писмо, већ је било отворено, што је оцењено као скандал.

Иванић је рекао да је неко отворио коверту пре њега, иако је претходно упозорио амбасадорку БиХ у Холаднији Мирсаду Чолаковић да његову коверту нико не сме отварати с обзиром „на недостатак поверења“.

„Ово што се догађа превазилази све мере разума. Моје писмо је било отворено, једино. Ето до чега доводи паралелизам. Људи су себи узели за право да захтев Председавајућег прекрше. Све је то последица охрабрења које је та структура добила налогом једног члана Председништва. Ја позивам све разумне људе у овој земљи да схвате где ово води. Ово је нека врста силовања над српским политичарима у институцијама. Мени је јасно одакле господину Изетбеговићу раније ово писмо. Ако људима није јасно да је ово паралелизам, ствари прелазе линију нормалности“, рекао је Иванић на конференцији за штампу.

Додао је да ће надлежно министарство спровести истрагу због отварања писма.

„Ја нећу тиме више да се бавим. Министарство ће спровести истрагу, а ако истрага покаже да је то паралелизам, онда ћу предузети и захтевати праве мере. Пошто је писмо отворено, није никоме више тајна, добићете га и ви сви. У њему укратко пише да треба појаснити статус господина Софтића. Ја сам то очекивао и рекао сам да је то једино логично. Занимљиво да захтев за појашњење долази без обзира што је Изетбеговић предао писмо у којем се позивао на ранију одлуку. Очито је да то Суду није било довољно, већ се тражи појашњење. Јасно је да ће ово пасти на првом кораку“, истакао је Иванић.

Председавајући Председништва БиХ је објаснио да је Сакиб Софтић својим писмом именовао два заменика, а да је он Међународном суду правде рекао да ниједан орган није донео одлуку о та два заменика.

„У покушају да се званичне институције изјасне о томе сазвао сам седницу Председништва. Као што знате, одржана је седница али је господин Изетбеговић напустио и одлука није донета. Тиме се закључује да Председништво није донело одлуку. Агент може заступати, али не може покретати поступке. Захтев за ревизију је став једног појединца који се зове господин Софтић. Иза њега не стоји ни Председништво нити институције“, каже Иванић.

Он је казао да је 2. март, до 18 сати крајњи рок да чланови Председништва БиХ одговоре МСП о томе да ли Софтић има легитимитет да представља БиХ пред тим судом.

„Софтић је својим писмом именовао два заменика и ја сам јасно Суду рекао да одлуку о та два заменика нико од органа није донео. У покушају да се званичне институције изјасне о томе сазвао сам седницу Председништва. Као што знате, одржана је седница, али је Изетбеговић напустио седницу и одлука није донета. Тим се закључује да Председништво није донело одлуку“, појаснио је Иванић.

Према његовим речима, агент може заступати БиХ, али не може покретати поступке.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић јуче је потврдио да је добио писмо и да је у њему Међународни суд правде довео у питање легитимитет агента БиХ пред тим судом Сакиба Софтића.

*

Извор: Н1