САДА СУ ГАДНИ И АМЕРИМА: Сједињеним Државама одједном постала одвратна усташка идеологија

Илустрација

Сједињене Америчке Државе реаговале су на јучерашњи „усташки марш“ који су у Загребу организовали хрватски усташки неонацисти обучени у црне кошуље. Они су уз неонацистиче заставе носили и америчку заставу, заклињући се на вјерност Доналду Трампу.

Америчка амбасада реаговала је саопштењем на марш усташких неонациста у Загребу који су током викенда обучени у црне униформе и с неонацистичким ознакама носили и заставу САД-а тврдећи да је носе у знак подршке новом предсједнику Доналду Трампу.

„Амбасада Сједињених Држава најснажније одбацује неонацистичка и проусташка стајалишта изражена за вријеме демонстрација неколицине људи у Загребу у недељу. Осуђујемо сваки покушај повезивања Сједињених Држава с овом одвратном идеологијом. Таква сугестија увреда је сјећању на 186.000 америчких војника погинулих у Европи у борби против нацистичке Њемачке и неколико милиона недужних жртава убијених током Другог свјетског рата”, стоји у саопштрењу америчке амбасаде.

Иначе, колона неонациста под вођством Дражена Келеминца, предсједника тзв. Аутохтоне хрватске странке права (А-ХСП-а), уз музичку пратњу марширала је центром Загреба у недјељу око подне. Уз шаховницу која прво почиње с бијелим пољем, носили су и заставу неонацистичког НПД-а, најзначајније националсоцијалистичке странке у Европи након 1945. коју њемачка обавјештајна служба сматра пријетњом уставном поретку те земље.

 

 

Извор: Принцип.ме