Заев: Лаж је да ћемо Србе оптужити за геноцид

Скопље (Фото Н. Тркља)

Апсолутна је лаж тврдња да ће нова македонска власт прогласити Србију кривцем за геноцид над Албанцима у Македонији, а вест о томе је покушај да нас посвађају са братским српским народом, каже лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев.

Он је демантовао писање појединих македонских медија да је са албанском партијом ДУИ постигао договор да Србе прогласи кривим за геноцид над албанским народом у Македонији 1912-1956.

„Та вест није тачна и сама по себи показује злочесту намеру булументе коју финансира бивши премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Ја сам добио потписе за формирање владе и надам се да ћемо тај посао завршити за десетак дана, а Груевски осећа да губи власт и жели да изазове сукобе са братским народом”, рекао је Заев за београдски „Курир”.

Он је рекао да је у преговорима са албанским партијама споменут геноцид који се десио у прошлом веку од стране различитих војски над цивилима.

„У понедељак ћемо доставити председнику Македоније Ђорђу Иванову 67 потписа и надамо се да ћемо добити мандат и да ћемо брзо завршити формирање владе. Изјава европског комесара за проширење и суседство Јоханеса Хана да ми дају мандат за састав владе један је од разлога да се покрене оваква кампања”, каже он.

Како каже Заев, Груевски зна да не може да избегне оно што ће се десити у Македонији.

„Режим је пао са пенкалом и гласом и зато овај режим мора да сноси одговорност”, рекао је Заев, додавши да ће са Србијом водити пријатељску политику.

Односи са Србијом ће бити вишеструко побољшани, додаје Заев.

„Груевски је дуго био на челу земље и сарадња је на најнижем нивоу, а наши народи су повезани”, сматра он.

Социјалдемократски савез Македоније је и у саопштењу одбацио као лаж писање медија да се лидер те странке Зоран Заев наводно договорио са албанском странком ДУИ да Срби буду осуђени за геноцид над Албанцима у Македонији између два светска рата, пренели су београдски медији.

У саопштењу СДСМ-а истиче се да су „лажни написи” појединих македонских портала и медија „о промени државне заставе и химне, о некаквим осудама народа за геноцид, о језичким решењима која су супротни Уставу”.

Раније данас, скопска Република онлајн, пренела је да је лидер опозиционе СДСМ обавестио Главни одбор странке о коалиционом споразуму са албанском партијом ДУИ који, између осталог, предвиђа да одлуку којом би се Србија теретила за наводни геноцид над Албанцима у Македонији између два светска рата.

Реч је о периоду од 1912 до 1956.