Хаџи Рувимова беседа у доба сече кнезова 1804. године – како да бирамо власт?

Image result for hadzi ruvimНа вечерњу службу те вечери, и поред хладног времена, у манастирску цркву дође необично много људи. Хаџи Рувим непланирано одржа проповед:

Да ли се вером брда могу покретати ( Мат. 17,20 )? Несумњиво је да могу. И још више од тога, вером се може и сам Бог покренути на милосрђе према нама грешнима. Спасење мора доћи и за српски народ који ће се ослободити турског јарма. Ма колико сви ми српскога рода били сасушени и оцрњени грехом, уверен сам да ћемо бити једног дана освежени и подмлађени од близине Христове, која доноси живот и спасење. Сви знате да је конопац на нашем црквеном звону од танких влакана конопљиних. Једно то влакно звоно не може покренути. Са једним влакном не можете ништа везати, нити иког удавити. Оно се као од шале прекида. Отоманско царство је сваким даном попут конопа на којем се истањују и слабе влакна. Дебео коноп, наша вренгија, настаје од ситних влакана, која кад се сложе постају тешко раскидива. Зато и ми Срби морамо послушати заповест нашег светог Саве и коначно се сложити, јер само тако се можемо ослободити од стега ропства.

Image result for hadzi ruvimУверен сам да ће доћи дан када ће Србин опет имати свог краља, који ће нас све под исту круну сабрати. А круна неће бити од злата и драгог камења, већ изливена од оружја којим смо слободу извојевали. Такав владар, који неће за себе богатство сабирати, већ о свом народу свесрдно бринути и који ће поштовати и овоземаљске и још више Божије законе, биће способан да Србе од сваке силе одбрани и обезбеди процват државе. Док будемо имали таквог поглавара биће добро. Уколико, пак, дође неко без хришћанске свести и без Божијег страха , слаткоречив, похотан и самољубив, тај ће гледати да само своје страсти задовољи. Уколико таквом поверујемо и препустимо да нас такав води, проћи ћемо још горе него под Агарјанима. Бог ће нас ставити на велика искушења што такве вође са жељама да постану богови на земљи подржавамо. Зато, ако икада будете у прилици да себи у овоземаљском животу вође бирате, чините то судећи по њиховим делима, а не по речима. Ђаво је отац лажи, кога само уз Божију помоћ можемо победити.

О, Господе тајанствени, који притајено и будно пратиш праведника у ропству и у тамници и јављаш милост Своју у своје време, помози нам да будемо јаки и мудри. Теби слава и хвала вавек. Амин

 

27.1.1804. године, манастир Боговађа

 

 

Извор: Књ: Роман о хаџи Рувиму – Калуђери и смрт, П.Савић, стр. 107-108