ОПШТА КРАЂА СРПСКЕ ИМОВИНЕ У СЛИВОВУ

Уплашених неколико српских домаћинстава из засеока Перовићи, спасавајући оно што се спасити може, је за свега 7.000 евра продало десет хектара шуме…

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ГРАЧАНИЦА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Албанци, дојучерашње комшије, кумови и блиски пријатељи, пустоше српске куће и имовину у атару села Сливово, надомак Грачанице.

Од 700 Срба, колико их је до 1999. године, до повлачења српске војске и полиције са Космета, живјело у Сливову, остало је њих педесетак са осморо дјеце.

Без Срба су остали засеоци Рапушине, Драговци, Перићи, Доње Сливово, Перовићи, Далове, Рајновац, Видаци, Милинци и Џукљанци. Срби су опстали у махали Горње Сливово, али се њихов број из дана у дан смањује.

Процес расељавања и необузданог разиђивања и пљачкања српске имовине убрзан је у посљедње двије године, пошто је безбједност у Сливову пренесена са полицијске станице из Грачанице на полицијску станицу у Врањевцу, дијелу града Приштине, каже за Срну М.П, молећи да му не буде објављено пуно име.

Тај извор објашњава да је јавно свједочење о безнађу у коме живе Срби у Сливову исто што и играње руског рулета.

Све је кренуло по злу од када су Албанци, дојучерашње комшије, 1999. године убили четворицу браће Симић, а потом још тројицу угледних Срба из Сливова.

Прије четири године у по бијела дана је силована осамдесетогодишња старица која је препознала злотворе и пријавила их полицији.

Услиједиле су пријетње и уцјене. Већина Срба морала је да спасава живе главе остављајући куће откључане и имовину „на изволите“ каже Д.П, један од најутицајнијих Срба у региону Грачанице, чију имовину у Сливову у насељу Перовићи „крчме“ Албанци.

Он наводи да су на имању, његовом и његових стричева, Албанци у забранима усјекли више стотина најквалитетнијег дрвета живе грађе и да се пљачка, упркос пријавама косовској полицији и представницима општинских и Еулекс власти, наставља.

Криминалци, према његовим ријечима, у сарадњи са полицијом, организују акције скидања цријепа, прозора, врата и свега што се може скинути са кућа, као и сјечу шуме.

Прије неколико дана криминалци су камионом напуњеним дрвима посјеченим у шуми Перића у Рапушини ударили препријечени полицијски аутомобил и одгурали га у провалију.

„Полицијска патрола је одустала од гоњења, а шумокрадице су само два дана касније истим камионом дошли у Перића шуме и посјекли тридесетак метара дрвета, па се лагодно вратили на магистрални пут Грачаница-Гњилане, наводи Д.П.

Уплашених неколико српских домаћинстава из засеока Перовићи, спасавајући оно што се спасити може, је за свега 7.000 евра продало десет хектара шуме са процијењених двадесетак хиљада кубика огревног дрвета и трупаца.

Нема спаса нити се може говорити ни о повратку нити о било каквом опстанку Срба у Сливову, пошто су Срби и њихова имовина „бачени на сметлиште“, каже Г.П. из засеока Перићи.

 

 

Извор: Срна