НЕПОЗВАН СТИЖЕ У СРБИЈУ: Предсједник Албаније намјерава почетком марта да посјети Бујановац

Предсједник Албаније Бујар Нишани

Кабинет предсједника Албаније Бујара Нишаније потврдио је да ће албански предсједник посјетити Бујановац 7. марта, на иницијативу локалне самоуправе тог града, изјавио је данас предсједник Националног савјета Албанаца Јонуз Муслиу.

Муслиу, који је и предсједник Скупштине општине Бујановац, за агенцију Бета је изјавио да није предвиђено да предсједник Албаније посјети било које друго мјесто у Србији, будући да је позив за посјету упућен из општине Бујановац.

„Добили смо потврду из канцеларије предсједника Бујара Нишанија а сада очекујемо дозволу и од српских институција којима смо захтјев за ту посјету упутили. Није предвиђено да Бујар Нишани посјети Београд или да се сретне са неким државним званичницима, већ само са албанским политичким лидерима из Бујановца и Прешева“, рекао је Муслиу.

Муслиу је рекао да очекује да ће српске институције дозволити посјету предсједника Албаније Бујановцу, као и да ће то бити прва посјета једног албанског предсједника Србији од 1948. године, када је тадашњи предсједник Албаније Енвер Хоџа посјетио Београд.

„За Албанце у прешевској долини је значајно да их посјети предсједник Албаније. То је подршка и морална и у сваком другом погледу а и закон предвиђа да националне мањине имају право на посјету предсједника матичне земље“, казао је Муслиу.

Од високих званичника Албаније општине на југу Србије у којима живи албанско становништво до сада је посјетио албански премијер Еди Рама у новембру 2014. године, када је у оквиру посјете Србији посјетио и Прешево, гдје се састао са локалним албанским лидерима, након чега се грађанима обратио и у прешевском Дому културе.

Општину Бујановац посјетио је у марту 2010. године тадашњи потпредсједник Владе Албаније и министар иностраних послова Иљир Мета, када је заједно са тадашњим предсједником Координационог тијела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Миланом Марковићем разговарао са локалним албанским лидерима.