Украјина и Новорусија из минута у минут

Карта повлачења тешког наоружања – кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 14.02. (карта кијевских снага) – кликнути на карту за увећање

Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији –  Клинути овде или на мапу испо

 

 ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 

Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 16.02.
 

Стање на фронту

Преглед политичко-економских и других вести за 16.02.

 Косачов: Подржавањем украјинске војске САД постају страна у сукобу –  Председник међународног одбора Савета федерације Русије Константин Косачов изјавио је да Сједињене Америчке Државе, подржавајући украјинску војску, постају страна у сукобу у Донбасу.

„’Подржавањем јачања капацитета‘ Оружаних снага Украјине, САД дефакто постају страна у унутарукрајинском сукобу у корист ратоборне кијевске владе, која наставља да се ослања на војно, а не на политичко решење ситуације на југоистоку Украјине“, истакао је Косачов.

Раније је Пентагон саопштио да САД намеравају да подрже јачање капацитета Оружаних снага Украјине.

Пентагон: Подржавамо јачање украјинске војске –  Сједињене Америчке Државе наставиће „снажно да подржавају“ јачање капацитета оружаних снага Украјине, саопштио је портпарол Пентагона.

Заменик америчког министра одбране Боб Ворк састао се са министром спољних послова Украјине Павлом Климкином у Пентагону, где су разговарали о америчкој помоћи усмереној на побољшање одбрамбених способности Украјине, изјавио је портпарол заменика америчког министра одбране Кортни Хилсон.

„Ворк је нагласио да Сједињене Државе настављају чврсто да подржавају суверенитет и територијални интегритет Украјине и јачање капацитета украјинских снага. Осим тога, он је охрабрио Украјину да остане посвећена спровођењу реформи, које ће омогућити да њихова одбрана буде ефективнија и ефикаснија“, наводи се у Хилсоновом саопштењу.

Климкин је потврдио спремност Украјине за спровођење Минског мировног споразума током састанка са Ворком.

„Климкин је истакао значај подршке САД када је у питању право Украјине да одлучује о сопственом спољнополитичком курсу“, рекао је Хилсон.

Почетком месеца, председник Одбора за оружане снаге америчког Сената Џон Мекејн упутио је писмо америчком председнику Доналду Трампу позивајући га да искористи овлашћења и финансирање које му је одобрио Конгрес како би обезбедио средства за одбрану Украјине против наводних напада Русије и изгледа за будућу агресију.

Сенатор је предложио да Трамп искористи овлашћења која су му дата Законом о националној безбедности из 2017. како би омогућио одбрамбену помоћ Украјини.

Мекејн је касније изјавио за Спутњик да оружје о којем је говорио укључује противтенковске ракете, радаре и оклопна возила.

Председник Конгреса САД ће подржати закон којим ће се спречити укидање санкција Русији –  Председник Палате представника Конгреса САД Пол Рајан ће подржати закон којим ће се спречити укидање санкција Русији, ако администрација председника САД Доналда Трампа предузме такав покушај, изјавио је он у интервјуу за телевизију Ем-Си-Ен-Би-Си.

„Слушајте, увек сам се са скепсом односио према идеји ресетовања односа са Русијом. Њихови интереси се не поклапају са нашим. Зато ћу ја подржати учвршћивање антируских санкција, ако буде покушаја њиховог укидања“, рекао је он.

Рајан је додао да је Сирија једино место где се интереси Русије и САД могу поклопити.

Током предизборне кампање председник САД Доналд Трамп изјавио је да је након избора спреман да ревидира питања признања Крима као дела Русије и укидања антируских санкција.

*

Извор: Восток