Шабић: Било где у свету би интервју Марије Мали био бомба

Šabić: Bilo gde u svetu bi intervju Marije Mali bio bomba

Родољуб Шабић

Тврдње бивше супруге градоначелника Синише Малог да је он фалсификатор и да је организовао акцију рушења у Савамали, имају специфичну тежину и узнемирујуће је што нема реакције надлежних органа, оценио је у Новом дану телевизије Н1 повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Шабић.

Шабић је оценио да би било где у свету, интервју у којем бивша супруга градоначаленика износи такве оптужбе, “био бомба”. Овде је, с друге стране, интервју Марије Мали за КРИК дочекан контроверзно, подсећа повереник – док је прича “експлодирала” на друштвеним мрежама, чини се да већини медија то “није било интересантно”.

Где год у свету бивша супруга оптужи градоначленика да је фалсификатор и организовао акцију рушења, то има огромну специфичну тежину, истиче Шабић и указује да су се одређени наводи из тог интервјуа појавили у јавности још летос, а да није било никакве реакције надлежних органа што је, према његовој оцени, узнемирујуће.

У недостатку или у немогућности да добију информације о рушењу објеката у Савамали, грађани и новинари су се обраћали поверенику са захтевом да одређени подаци у вези са овим случајем постану доступни јавности. Шабић је у јануару доно решење којим је наложио Вишем тужилаштву у Београду да учини јавним информацију који тужилац поступа у том случају.

ПИСАНО
  • Марија Мали за Крик: Синиша се хвалио организацијом Савамале
  • Тужилаштво се још не оглашава о наводима Марије Мали
  • Агенција: Извештај о имовини Малог пола године у Тужилаштву
  • Вучић: Тешко да Синиша Мали остане на месту градоначелника

“Апсурдно је да до информације који тужилац поступа у том случају, долазите после интервенције повериника, а још апсурдније да о томе расправљам са званичницима. То је државни функционер, зове се јавни тужилац, и нормално је да се зна ко је то, а поготово када месецима нема никакве вести о томе како држава ради”, каже Шабић.

Међутим, након објављивања те информације, наставило се са апсурдностима, истиче он и подсећа да је тужилаштво тајном прогласило информацију шта је предузело поводом тога што МУП не поступа по њиховим налозима у случају Савамале. “Ако тужилаштво води истрагу, како је могуће да полиција која је дужна то да чини, не поступа по налозима тужилаштва. Тужилаштво може да покрене дисциплински поступак ако не поступају по њиховом налозима”, истиче он.

Гост Новог дана каже да је фраза “нека институције раде свој посао” у случају Савамале претворена у карикатуру, јер десет месеци није урађено ништа по том питају. Посао институција је да октривају, а не да прикривају, каже Шабић и указује на то да је убрзо после рушења у Херцеговачкој улици, донета одлука на градском нивоу да се са тог места уклони шут, што се, према његовим речима, може посматрати као уклањање доказа.

Шабић је навео и “крајње необичну” ситуацију да је у једном случају Прекршајни суд у Београду одбио да води поступак против Синише Малог јер се суд налази у згради која је власништво града Београда, а он је градоначелник. Ако се тако гледа, онда Александру Вучићу или Томиславу Николићу нико не би могао да суди јер су све зграде судова у државном власништву, а они су на власти у држави, истиче повереник.

Све то, како каже, показује да је функционисање институција у Србији само фасадно и козметичко. Подсећа и на пример независних тела за борбу против корупције – Савета за борбу против корупције и Агенције за борбу против корупције – који су тренутно у инвалидном стању. “Ми идемо у изборе. У ситуацији када би Агенција требало да игра важну улогу у контроли избора, може ли то да ради”, пита се он.

Шабић подсећа и да је посао независних инситуција да упозоравају власт, на да је хвале. Повереник је, како каже, део власти, није оозиција. “Нажалост, наша је тужна истина да политичке странке у опозицији имају потпуно другачије виђење независних институција до тренутка док не дођу на власт, па онда дође до коперниканског обрта”, каже он.

Шабић је, коментаришући предлог заштитника грађана у оставци Саше Јанковића да би могао да га наследи на тој функцији, рекао да је од персоналних решења важније јасно утврдити критеријуме по којима се бирају људи на челу независних институција. Констатује да је, нажалост, процес избора под потпуном контролом власти, будући да Скупштина не само да врши избор, него утврђује и листу кандидата.

Када је реч о кандидатури Саше Јанковића за председника Србије, Шабић каже да иако је у јако добрим личним односима са досадашњим омбудсманом, нију у реду да као повереник заступа и подржава било чију кандидатуру, па ни његову.

*

Извор: Н1