КиМ: Обијена црква у селу Брод код Штрпца

Црква Светих апостола Петра и Павла обијена је у селу Брод код Штрпца, која је уједно и једна од најчешћих на мети шиптарских сепаратиста, преносе КМ новине.

Узнемиравања српског народа на Косову и Метохији су непрестана: једном је запаљено сијено, други пут претучен старац, а јуче је обијена црква. Тиме народ који још увијек опстаје на тим просторима бива стално подсјећан на своју несигурност, незаштићеност, и психички исцрпљиван насиљем које не јењава.

Као и много пута до сада, случај је пријављен тзв. косовској полицији, а истрага је у току. КМ новине подсјећају, да је ова црква на мети вандала била више од десет пута али да до сада још увијек нико није ухапшен.

Иако се некоме може учинити да је овај злочин „ситан“ подсјетимо да је ово само један од бројних, којима се полако уништава српска културна и духовна баштина, сјећање и идентитет.

Од доласка међународних мировних снага 1999. године до почетка 2004. године уништено је око 115 објеката, 15 споменика културе у првој и 23 у трећој категорији, укупно 38 споменика и објеката. Приликом мартовског насиља уништено је још, како је потврђено и у стручном извјештају Савјета Европе, 35 цркава и манастира од којих и шест из прве категорије. Тако је број достигао око 150 споменика и светиња. Неке цркве и манастири су потпуно срушени, а њихови остаци одвезени с мјеста на којем су се објекти налазили.

Ово су подаци само за првих пет година уласка НАТО-а на Космет. Цркве и манастири су пљачкани, и то не само иконе већ и мошти које су последње двије деценије веома популарне на црном тржишту.

 

Извор: НСПМ