ЧОВЈЕК БИ УМРО ИСТОГ ТРЕНУТКА: Радијација у Фукушими „убила“ робота за само два сата

Фото: РТРС

Токијска компанија за електричну енергију (ТЕПЦО) није претјерала када је саопштила да је ниво радијације у нуклеарном реактору у Фукушими тренутно највећи од катастрофе која се догодила 2011. године, јер је морала да повуче робота који је послат да обави прелиминарно чишћење у реактору.

Робота је радијација „убила“ након два сата рада, двије камере су постале тамне, а чула се и бука. Све су то знаци екстремно високог нивоа радијације.

Тепцо вјерује да робот био изложен радијацији од 650 сиверта по сату. Да је човјек ушао у реактор, умро би истог тренутка.

С обзиром на чињеницу да робот није завршио мисију извидања и чишћења , други ће имати много више посла, ако компанија одлуци да га пошаље. Тепцо ће провести истраживање прије него донесу одлуку.

Како се наводи, није било цурења радиоактивног материјала тако да радијација не представља опасност изван реактора.

Како је недавно саопштио ТЕПЦО, ниво радијације у оштећеном реактору нуклеарног постројења Фукушима достигао је рекордно високе вриједности због чега би могли да се угасе роботички системи, што је најновија пријетња по напоре да се расходује нуклеарна централа оштећена у цунамију 2011. године.

Ниво радијације у реактору број 2 је сада далеко виши него што је био 2012, саопштила је Токијска компанија за електричну енергију (ТЕПЦО).

 

 

Извор: Искра