Административни одбор на захтјев Миливоја Катнића гласао за укидање имунитета Мандићу и Кнежевићу

Скупштина Црне Горе

Административни одбор Скупштине Црне Горе изгласао је укидање имунитета посланицима ДФ-а Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу. Владајућа већина у Скупштини Црне Горе на пленуму ће се о томе изјашњавати највјероватнију у сриједу.

Андрија Мандић није у Црној Гори, а у ДФ-у кажу да се његов повратак очекује вечерас.

Одбор ће предложити Скупштини да да одобрење за покретање кривичног поступка и одређивање притвора против Мандића и Кнежевића, по захтјеву СДТ-а.

Предсједник Одбора, Љуиђ Шкреља (ДПС), казао је да захтјев за одобрење за кривично гоњење и одређивање притвора против Мандића и Кнежевића достављен Скупштини 10. фебруара.

Према његовим ријечима, у захтјеву се наводи да се Мандић и Кнежевић сумњиче да су постали чланови криминалне организације, коју су 16. октобра основали Едуард Широков и Владимир Попов са циљем вршења кривичног дјела тероризам и прихватили да поступају по налозима организатора криминалне организације.

„Да организују протесне скупове који ће бити искоришћени за напад на Скупштину од чланова криминалне организације за које би претходно било обезбијеђено оружје“, навео је Шкреља.

Он је казао да је, према плану, унапријед било договорено да Мандић и Кнежевић организују протесни скуп на дан парламентарнх избора у 21 сат и да, након политичких говора, у 23 сата са члановима криминалне организације, који су присуствовали митингу, пробију кордон полиције који обезбјеђује зграду Скупштине и насилно уђу у просторије гдје би прогласили изборну побједу Демократског фронта, а након тога, према криминалном плану, ухапсили тадашњег премијера Мила Ђунаковића.

„Специјално државно тужилаштво упутило је 10.02.2017.године Скупштини Републике Црне Горе захтјев за одобрење за кривично гоњење и одређивање притвора за А.М. и М. К., посланике у Скупштини Црне Горе, због кривичног дјела – стварање криминалне организације“, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

На сајту Скупштине пише да је „разматрање захтјева Специјалног државног тужилаштва за одобрење за кривично гоњење и одређивање притвора против Андрије Мандића, и Милана Кнежевића, посланика у Скупштини Црне Горе, због кривичног дјела – Стварање криминалне организације из члана 401а ст. 2 у вези ст. 1 и 6 КЗ ЦГ и – Припремање дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе, извршеног путем подстрекавања из члана 373 став 1, у вези члана 24 ст. 2 КЗ ЦГ, акт број Кти-с.бр.15/16 од 10. фебруара 2017. године“.

Мандић је на прес конференцији након хапшења његовог возача Михаила Чађеновића поручио да ће „за сваку главу која одлети из ДФ-а одлећеће нечија глава”.

*

Извор: Принцип