Златиборци уз помоћ Срба из свих крајева Србије и региона граде највећу панорамску гондолу на свијету (видео)

Неколико хиљада грађана окупило се данас на Златибору на почетку радне акције изградње највеће панорамске гондоле на свијету.

Радове на постављању прве станице гондоле, код Златиборске пијаце, отворили су предсједник Општине Чајетина Милан Стаматовић и други челници те локалне самоуправе.

Обраћајући се окупљенима, Стаматовић је казао да је циљ данашње акције одбрана народне имовине.

„Све смо радили у складу са законом и данас смо вас позвали да сачувамо народну имовину. Чуваћемо оно што је наше и савест ће нам бити мирна и чиста, јер немамо право да прећутимо да се пред очима грађана отима народна имовина„, рекао је он.

Председник Општине је захватило свима који су добровљно дошли на радну акцију демантујући наводе појединих медија да су људи под притиском локалне самоуправе морали да учествују у тој акцији.

„Сви који су данас дошли под прислом нека одмах иду. У Општини Чајетина није на власти Српска напредна странка“, казао је Стаматовић.

Он је навео да Општина располаже свом потребном документацијом за изградњу гондоле, која је предвиђена још мастер планом из 2007. године.

„Најважнији је поседовни лист, где јасно пише да је држава власник земље, на којој се гради гондола. Да ли је за њих држава Србија туђа земља? Ако режимске распикуће не поштују ове документе, морају да поштују ову народну вољу“, казао је Стаматовић.

Он је додао да локалана самоуправа и грађани овог дијела Србије неће одустати док гондола не буде изграђена, а народна имовина сачувана.

Свештенство Српске православне цркве служило је молитву за успјех радне акције, у коју је велики број грађана дошао доносећи сопствени алат.

Поред застава Србије, учесници акције из Чајетине, Ужица, Ариља и других мјеста Златиборског округа носили су и транспаренте на којима је писало „Београд на води, Златибор на ваздуху“, „Градимо Златибор за нова поколења“, „Ко не чува своје, не треба му ни туђе“.

Гондола Голд Златибор треба да има девет километара и биће најдужа те врсте на свијету.

Траса од центра Златибора до врха Торник кошта 13 милиона евра, а пројекат је финансирала Општина Чајетина.

У радној акцији учествује и будући председнички кандидат Братислав Југовић.

Обећано, испуњено – на Златибору је радном акцијом, којој се одазвало неколико хиљада дборовољаца, почела градња панорамске гондоле.

Пред једном од двије кабине гондоле, изложеним крај почетне станице ове туристичке атракције, Стаматовић је испричао да је Чајетина испунила све услове за реализацију пројекта, али да држава кочи решавањем имовинског односа земљишта којим гондола треба да буде трасирана.

Три пара волова, којим су „командовале“ златиборске рабажије заорале су прве бразде, а за њима на стотине крампова и будака наставило је да копају темеље за стубове.

У помоћ Златиборцима притекло је више стотина људи притеклих из других дијелова Србије, Црне Горе и Републике Српске. Међу њима и група од 20 добровољаца из Гњилана и Витине са Косова и Метохије. Подршку градњи гондоле пружио је и Братислав Југовић, члан Покрета социјалиста, који је како и Милан Стаматовић најавио да ће се кандидовати за предсједника Србије.

*

Извор: Принцип