Данас сахрана легендарног команданта ГИВИ Михаила Толстиха: «Када то буде потребно, умрећу на својој земљи и за своју земљу. Бежати одавде, ја немам где.»

Гиви ће бити сахрањен поред Мотороле

 

Гиви и Моторола 

 

 

Убијени командант батаљона «Сомалија» војске ДНР Михаил Толстих, познат као Гиви, биће сахрањен поред команданта батаљона „Спарта“ Арсена Павлова – Мотороле. Ово је дописнику «Звезде», сапоштено из штаба Народне војске.

Командант батаљона «Сомалија» Михаил Толстих Гиви је убијен рано ујутро 8. фебруара у његовој канцеларији у седишту батаљона у Макејевки.

 Власти ДНР убиство су назвале терористичким нападом и за њега окривиле украјинске безбедносне званичнике

Подсетимо, командант батаљона «Спарта» Арсен Павлов, познат као Моторола, такође je убијен у терористичком нападу 16 октобра  2016 године.

Моторола и Гиви, октобра 2014. године
 
Гивијева сахрана ће се одржати у петак, речено је у прес-служби. Због смрти легендарног команданта батаљона, на територији Доњецке Народне Републике проглашена је тродневна жалост.

 

 
 
  ГИВИ : «КАДА БУДЕ БИЛО ПОТРЕБНО, УМРЕЋУ НА СВОЈОЈ ЗЕМЉИ И ЗА СВОЈУ ЗЕМЉУ»

 

О пучу и његовој одлуци да постане ополченац 

«Знате, то није направио украјински народ сам по себи, без подстрекача… То је дело САД , наредба из Америке, сигуран сам «…..»Будући да је Руска Федерација одувек била кост у грлу  Европљанима и Американцима, зато што је тако моћна земља и не зависи од некога. Када сам видео шта се дешава на Мајдану … онда Одеса…Мариупуљ, то је било нешто  страшно. Већ првог маја сам био у Славјанску. » (интервју 7 мај 2015) 

 


О себи

 «Имовину немам. Не, хвала Богу. Ја сам у том погледу, слободан човек. Немам стан. Имам ауто који ми је дао Алекандер Захарченко у мају ове године, а више од тога ми не треба. Ја имам мој батаљон. «( интервју 26 октобар 2016)  


О његовом батаљону

«Поштовање сам зарадио само по себи. Не разумем како се то десило, али мислим да је најважнија ствар — да будеш човек, па тек онда командант. Ја сам увек са мојим момцима. Они знају да када је тешко, ја ћу увек бити ту, и у било којој ситуацији пронаћи пут.». ( Интервју из 2015) 


О противнику 

«Не, никоме ви нисте потребни момци.  Ви сте потребни само свом словенском народу. Никаква Европа, Америка вам неће помоћи, дати нешто бесплатно. Као што вам је давала и помагала Русија и Белорусија у своје време.  Штета да су људи заборавили где су и ко су они заиста. » ( Интервју  7 мај 2015 ) 

 

 

О смрти

«Остајем овде. Нећу да идем никуда. Ово је моја домовина, ја сам овде рођен, одрастао сам овде, ја живим овде и ја ћу овде живети. А када то буде потребно, умрећу на својој земљи и за своју земљу. Бежати одавде, ја немам где.» ( Интервју 26. октобар 2016 )

*

Извор: Восток

Приредио: СНО