И тај дан је стигао: Радницима уграђују чипове

(Фото: Thinkstock.com)

Брисел – Њу фјужн, белгијска компанија која се бави дигиталним маркетингом, предложила је радницима да уграде микрочип испод коже уместо идентификационих картица.

Микрочип би им тако омогућио да слободно улазе у просторије зграде и користе компјутере. Такође, радници ће моћи да бирају да ли желе да уграде чип између палца и кажипрста или ипак желе прстен с чипом, уколико нису баш спемни за интервенције.

У чипу ће бити лични подаци радника како би их систем препознао.

Иако има доста полемике, микрочипови су се показали као корисни, али поставља се питање моралности и сигурности личних података, односно злоупотребе од послодаваца.

Такође, уграђивање чипова хируршким путем сигурно неће одушевити раднике, посебно не оне који често мењају послове или компаније.

Ова белгијска компанија била би прва која би својим радницима понудила да буду киборзи. Мада, постоје слични примери – у Чешкој се сличном методом могу вршити трансакције биткоином.

Прилику да испроба ову методу имао је новинар ББЦ-ја који каже да уградња чипа подсећа на бол од ињекције, а после уградње чипа величине зрна пиринча, стављен му је фластер преко руке.

 

 

Извор: Б92