‘ГВОЗДЕНИ МАЧ’ НАТО ПАКТА У ЛИТВАНИЈИ (ВИДЕО)

Данас се у бази Рукла у Литванији одржава службено представљање међународног батаљона НАТО.

Догађају присуствују председник Литваније Далиа Грибаускајте, немачки Министар одбране Урсула вон дер Лејнен, шеф Заједничке команде снага НАТО у Брунсуму (Холандија), Генерал Салваторе Фарина и други представници.

Мисија НАТО на Балтику

Вежбе Гвоздени мач почеле су у новембру 2016. године, а трајаће до децембра 2017. године и укључују војне снаге из 11 земаља НАТО пакта.

НАТО већ неколико година, од почетка кризе у Украјини, инсистира на свом војном присуству у Европи. Тада је Русија оптужена за мешање у сукоб. Москва је у више наврата негирала тврдње НАТО и упозорила да је гомилање војске у близини руске границе провокативно и угрожава постојећу стратешку равнотежу моћи.

На самиту НАТО у Варшави прошлог лета, одобрен је састав мултинационалних батаљона. Алијанса ће наставити да јача своју „источну страну“ у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској и да ће се супротставити „све већем страху од Русије у региону“.

 

Узвратне мере

Руски Министар одбране Шојгу је упозорио НАТО да је гомилање војске у близини руске границе провокативно и да угрожава постојећу стратешку равнотежу моћи. Он је додатно истакао да се Алијанса бори против погрешног непријатеља: „Уместо да се уједине напори у борби против заједничког глобалног зла – тероризма – НАТО је прогласио Русији за главну претњу и наставља да повећа своје војне потенцијале у близини наших граница.“

Као одговор, Русија је на својим западним границама формирала три нове дивизије које броје око 30 хиљада војника.

*
Извор: Катехон

Приредио: СНО