Због дојаве о бомби, Светосавска академија одржана на тргу у Сребреници (ФОТО)

Шеста Светосавска академија у Сребреници одржана је вечерас први пут на отвореном због дојаве о подметнутој експлозивној направи у сали Центра за културу.
Сребреница - Светосавска академија - Фото: СРНА

Сребреница – Светосавска академијаФото: СРНА

Дојава о подметнутој бомби била је лажна, утврдила је полиција прегледом просторија. Портпарол ЦЈБ Зворник Миљан Бобар рекао је да је провјера просторија у овом објекту завршена у 18.20 часова, а о овом случају обавијештен је дежурни тужилац Окружног тужилаштва у Бијељини.

Након дојаве, полиција је блокирала улаз у објекат Центра за културу, јер је из ЦЈБ Зворник речено да су у 16.20 часова примили анонимну дојаву да је постављена експлозивна направа у сали сребреничког Центра за културу, гдје је била планирана Светосавска академија.

Сребреница (фото:СРНА)

Сребреница (фото:СРНА)

Након дојаве организатори су извели учеснике из објекта и одлучено је да светосавски програм буде одржан на тргу испред Центра за културу.

Учесници Светосавске академије и посматрачи јединствени су у оцјени да је ово неописив доживљај светосавског духа и надахнућа за скоро хиљаду сребреничких Срба који су присуствовали академији.

У програму су учествовали српски православни појци из Београда, гуслар Душан Пејић и фолклорни ансамбл Српског културно-умјетничког друштва „Свети деспот Стефан Лазаревић“ из Сребренице, те ученици овдашњих школа.

Први пут Светосавској академији присуствовао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић. Због Грујичићевих обавеза и службеног пута у Јапан, а потом и у САД гдје је присуствовао Молитвеном доручку, Светосавска академија је одржана са неколико дана закашњења.

Жеља организатора је била да свечаном програму присуствује начелник општине јер се ранији бошњачки начелници нису одазивали позивима на светосавске манифестације.

У оквиру програма, уручене су новчане награде побједницима на литерерном и ликовном кокурсу о Светом Сави, те дипломе и књиге свим ученицима који су учествовали на конкурсу расписаном за ученике основних школа и СЦ из Сребренице.

Најбоље литерарне радове и прву награду у категорији средњошколаца подијелиле су Тајана Марковић и Јулија Цвјетиновић, а најбољи ликовни радови су Николине Миловановић и Тијане Пејић.

У категорији основаца најбољи литерарни рад и прву награду освојила је Јелена Максимовић, а награду за најбољи ликовни добила је Марија Ракић.

*

Извор: РТРС