Румунија: На улицама пола милиона људи и после повлачења уредбе

Око 500.000 људи окупило се и у недељу увече, према наводима медија, на протестима у Румунији, иако је влада повукла спорну уредбу којом се ублажавају одредбе антикорупцијског закона, што је шести дан најмасовнијих протеста од пада комунистичког режима.

Повлачење указа који би дозволио политичарима да избегну судско гоњење, није ублажило бес око 250.000 демонстраната окупљених у Букурешту испред седишта влада и исто толико у другим градовима широм земље.

Многи од њих тражили су оставку социјалдемократске владе премијера Сорина Гриндеануа.

Румунска влада је формално поништила уредбу о ублажавању антикорупцијске мере која је била окидач за демонстрације широм земље, изјавио је министар здравља Флоријан Бодог.

Премијер Гриндеану је искључио могућност оставке, изјавивши у једном телевизијском интервјуу да има „одговорност према људима који су гласали“ за његову партију на изборима 11. децембра.

Критикован што је усвојио измену кривичног закона заобилазећи парламент, он је обећао да ће хитно отворити јавну расправу са свим политичким партијама и цивилним друштвом.

Демонстранти су медјутим остали сумњичави.

„Рекли су да слушају али хоће да се врате с новим текстом у парламент. Ми ћемо пазити да се то не деси“, рекао је један од учесника протеста, 35-годишњи Данијел.

Скупови су одржани у још педесетак градова широм Румуније, пренели су медији.

Неколико стотина про-владиних демонстраната окупило се и испред зграде председништва у Букурешту да протестује због одлуке председника Клауса Јоханиса да се приклони демонстрантима и тражи повлачење уредбе.

Уредба је изазвала највеће протесте у Румунији од рушења режима Николае Чаушескуа 1989. године.

Влада социјалдемократа је ове недеље, мимо парламента, хитном уредбом декриминализовала више дела и злоупотребу власти. Нека од таквих дела постају кажњива затвором само ако је проузрокована штета већа од 44.000 евра.

Извор: Бета