Александар Вучић лично учествовао у формирању Српског мањинског савјета 2007. год. у Црној Гори

Александар Вучић, премијер Србије

КАКО (МУ) ВЕТАР ДУВА!? Премијер Србије Александар Вучић саопштио је у изјави за „Дан” да Срби у Црној Гори нијесу мањина и да то никада неће ни бити а какви су му били ставови 2007. год. : Српска радикална странка је у припремама за формирање Српског националног савјета 2. фебруара 2007. године на Централној отаџбинској управи усвојила Декларацију о правима Срба у Црној Гори. У поменутој Декларацији, у поглављу „Савремено доба“ дословце пише: „Српски народ је мањина у држави Црној Гори. То је чињеница која произлази из резултата пописа одржаног 2003. године“. Оцјењује се и да би „српски народ као мањина у Црној Гори требало да ужива сва права из Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савјета Европе“

Премијер Србије Александар Вучић саопштио је у изјави за „Дан” да Срби у Црној Гори нијесу мањина и да то никада неће ни бити.

Он је казао да је на прес конференцији прије два дана, након сусрета са црногорским премијером Душком Марковићем, направио лапсус када је казао да је на састанку било ријечи о положају српске мањине у Црној Гори. Вучић је казао да „Србија никада неће третирати Србе у Црној Гори као мањину, јер они то нијесу”.

Из Демократског фронта и Социјалистичке народне партије су критиковали Вучића да Срби у Црној Гори нијесу нити могу бити национална мањина, а српски премијер је појаснио да ни он то не мисли.

“У Црној Гори постоји српска заједница, а не никако српска мањина. Могуће да је био у питању лапсус на прес конференцији, па је испало да сам казао да су Срби у Црној Гори мањина. То напросто није тачно”, рекао је Вучић.

Он каже да је са Марковићем разговарао и о положају српске заједнице у Црној Гори.

“Радићемо на побољшању њиховог положаја, јер нам је то у заједничком интересу. Желим да поручим, Србија никад неће третирати Србе у Црној Гори као националну мањину, јер они то нијесу”, истакао је Вучић.

Према његовим ријечима, било је говора и о положају Срба у Црној Гори и Црногораца у Србији, те да ће тим поводом двије државе урадити важне ствари.

На отворен начин смо то посматрали и пошто желимо даље унапређење односа, мислим да ћемо, када је то у питању, успјети да урадимо одређене важне ствари, рекао је Вучић.

Подсјетимо, послије разговора са српским премијером, Марковић је истакао даје Црна Гора била и остала снажно посвећена односу према српској заједници и да је спремна да се бави њиховим примједбама.

Пошто се српски премијер сада покушава безочно да поспе пепелом, подсјећамо да су као истакнути чланови Српске радикалне странке лично Александар Вучић (тада генсек СРС) и Томислав Николић (тада замјеник предсједника СРС) учествовали у формирању Српског националног савјета у Црној Гори и програмски прихватили статус националне мањине Срба након доношења новог Устава Црне Горе 2007. године. Тада је Александар Вучић сматрао да је формирање Српског националног савјета најбољи начин да се преузме директна борба за права Срба у Црној Гори, који су обесправљени и изложени националној дискриминацији са елементима асимилације, и даље се третирајући као „политички Срби“ као из времена отворености питања црногорске државности и независности, а не као национална мањина одвојена од Црногораца, у земљи у којој ниједан народ нема јасну већину.

Српска радикална странка је у припремама за формирање Српског националног савјета 2. фебруара 2007. године на Централној отаџбинској управи усвојила Декларацију о правима Срба у Црној Гори.

У поменутој Декларацији, у поглављу „Савремено доба“ дословце пише: „Српски народ је мањина у држави Црној Гори. То је чињеница која произлази из резултата пописа одржаног 2003. године“. Оцјењује се и да би „српски народ као мањина у Црној Гори требало да ужива сва права из Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савјета Европе“.

У Декларацији Српске радикалне странке, поред осталог наглашено је да српска мањина у Црној Гори не смије бити дискриминисана и мора имати права као и све друге мањине. Говори се о томе да хрватска мањина, које у Црној Гори има око 29 пута мање него Срба има право на двојно држављанство. Истиче се да и албанска мањина, које у укупном становништву има шест пута мање него Срба, има могућност да посједује двојно држављанство.

„Српска заједница има право на двоструко држављанство, двојезичне формуларе, економску равноправност, културну аутономију, образовање на свом језику, проучавање сопствене историје слободу вјероисповијести, слободу изражавања, најмање једну телевизијску и радио-станицу, своје новине, образовање и оспособљавање новинара, преводиоце, невладине организације, реемитовање телевизијског и радијског програма из Србије и Републике Српске, употребу српског језика у локалним парламентима, пред правосудним органима, приликом финансијских трансакција и запошљавања, означавања назива градова“ – стоји у Декларацији за коју се залагао Александар Вучић.

Срби у Црној Гори, по том документу, имају право и на сарадњу са сународницима из сусједних земаља, оспособљавање државних службеника, запошавање у државним службама и посебне часове српског језика у оквиру државног образовања.

*

Извор: Принцип

Приредио: СНО