Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић постигао је у суботу договор с представницима Приштине и међународне заједнице о обнављању пешачке зоне, што су једногласно подржали и одборници у Скупштини општине Косовска МИтровица.

Како је најављено новоизграђени мањи зид биће увучен два метра ка пешачкој зони, док ће из улице која води из Бошњачке махале ка улици Краља Петра Првог, у дужини од девет метара, бити постављени хидраулични метални стубићи.

Даљински управљачи за њихово спуштање биће уручени дежурним службама Хитне помоћи, Ватрогасцима и и полицијске станице у северној Косовској Митровици.

„Новим планом предвиђено је да новоизграђена конструкција буде испуњена клупама окренутим ка шеталишној зони. Висина првог дела биће 40 центиметара антиметара, док ће следећа структура бити 70 сантиметара, а ширина обе структуре биће по 60 центиметара, што заједно чини 1,2 метра“, рекао је градоначелник Ракић.

Он је поновио да зид због којег је претходних дана, али и месеци било несугласица није изграђен због ограничења слободе кретања, већ због безбедности пешака у шеталишној зони од оних који би намерно, или случајно ушли у део предвиђен за пешаке.

 

У УТОРАК ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА НОВОГ ПОТПОРНОГ ЗИДА

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић најавио је да ће у уторак, 7. фебруара почети изградња нове чвршће потпорне конструкције, која ће, како је невео, гарантовати безбедност грађана.

На месту потпорног зида који су данас, уз велико присуство полиције и медија, срушила два багера, биће изграђена нова конструкција висине 70 и ширине 120 центиметара.

У Ракићевом саопштењу додаје се да ће се нова потпорна конструкција амбијентално и естетски у потпуности уклопити са пројектом изградње пешачке зоне у Улици краља Петра Првог.

Потпорни зид, који је требало да буде обично комунално питање, прерастао је у покушај да се ситуација дестабилизује и да се изазову сукоби, сматра председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић.

„Добром политиком Владе Републике Србије, као и политичких представника Срба са Косова и Метохије послата је снажна порука да смо озбиљна држава, која није дозволила да Срби на северу КиМ, или било где другде на Косову и Метохији буду угрожени“, наведено је у саопштењу Спирића.

Он је оценио да „рушењем потпорног зида очувана стабилност и добијене су гаранције о безбедности грађана на северу Косова и Метохије, што представља гаранцију да неће бити могући једнострани потези Приштине“.