ЧУРКИН: Британија да врати све територије које је анектирала па онда може да дијели лекције другима (видео)

Стални представник Русије у Савјету безбједности УН Виталиј Чуркин

Стални представник Русије у Савјету безбједности УН Виталиј Чуркин посавјетовао је Великој Британији да „опере сопствену савјест“ и врати територије које је анектирала прије него што почне другима дијели лекције.

Чуркин је овим ријечима одреаговао на оно што је претходно поводом Крима изговорио његов британски колега у СБ УН Метју Рајкрофт који је настојао да Москву оптужи за кризу у Украјини.

Реплицирајући, Чуркин је прво рекао:

„Морам да вас подсјетим да је у Украјини све почело од државног преврата који је умногоме био подржан извана. А што се тиче Уједињеног Краљевства, желим да вам посавјетујем: вратите Фокландска острва, вратите Гибралтар, вратите дијелове Кипра које сте анектирали, вратите и архипелаг Чагос у Индијском океану који сте претворили у огромну војну базу. Тада ће ваша савјест можда бити чистија, па ћете моћи да говорите о другим темама“.

Чуркин је реплицирао и новој сталној представници САД у Савјету безбједности УН – Ники Хејли – која је позвала Москву да Крим врати Украјини:

„У Уставу САД записане су изванредне и историјске ријечи: „Ми, народ…“. А народ Крима је своју вољу изразио на референдуму на којем је 93 одсто изашлих гласало за присаједињење Крима Русији од које је био отргнут неправедно и незаконито“.

*

Извор: Принцип