ИНТЕРВЈУ НА ЛИНИЈИ ФРОНТА — МИОДРАГ ЗАРКОВИЋ О СИТУАЦИЈИ У ДОНБАСУ

Zarkovic News FRont Veizovic

Емисија «Интервју на линији фронта», водитељка — Весна Веизовић, гост — Миодраг Зарковић

 

Новинар и сниматељ, Миодраг Зарковић, који је више пута био у Донбасу као међународни посматрач коментарисао је заоштравање сукоба у Новорусији и могуће разлоге за стварање такве ситуације. У интервјуу за нашу новинску агенцију, Миодраг Зарковић је напоменуо да је погешно говорити да су сукоби у Новорусији обновљени, пошто они никада нису ни престајали јер се примирје није поштовало (по процени Миодрага Зарковића у 99% случајева примирје је кршила украјинска страна), па је, стога, дошло до заоштравања сукоба, не обнављања.

Говорио је такође и о узроцима рата у Донбасу, односно, државном преврату у Украјини, која је тада изгубила суверенитет док Запад упорно тврди да штити украјинске интересе и суверенитет који после револуције фактички и не постоји. У тај државни преврат су били умешани западни лидери, и за то има доказа.

Проруски отпор је био јак у Донбасу, али и у неким градовима ван Донбаса. Пример за то је Харков; и наравно — Крим. Тамо је, међутим, по уговору са Украјином била руска војска, док у Донбасу није, где ни сада није присутна. Миодраг Зарковић је такође говорио и о сличностима између Украјине и Југославије. Према његовим речима, сценарио је сличан, али се разликује управо у томе што је суверенитет Украјине скроз погажен још пре рата.

 

Извор: SRB.News Front