Настављају се протести у Румунији, на улицама десетине хиљада људи (ВИДЕО)

Десетине хиљада демонстраната трећу ноћ за редом протестује у 20 градова широм Румуније против одлуке социјалдемократске владе да ублажи прописе о сузбијању корупције БУКУРЕШТ – Десетине хиљада демонстраната трећу ноћ за редом протестује у 20 градова широм Румуније против одлуке социјалдемократске владе да ублажи прописе о сузбијању корупције. Румунски премијер Сорин Гриндеану најавио је да његова влада, упркос масовним демонстрацијама, неће повући спорну уредбу којом се декриминализују неки случајеви корупције, што је продубило политичку кризу у тој земљи.

Председник Румуније Клаус Јоханис саопштио је раније данас да ће од Уставног суда тражити да прогласи неуставном одлуку владе да ублажи прописе о борби против корупције.

Јоханис је рекао да ће уредбу владе изнети пред Уставни суд, што је последња правна могућност да се спречи измена закона.

Влада социјалдемократа је у среду ујутру донела хитну уредбу којом се декриминализује више дела и злоупотребу власти, а нека од таквих дела постају кажњива затвором само ако је проузорокована штета већа од 44.000 евра.

Уредбу је десничар Јоханис оценио као „неприхватљиву“ и „скандалозну“.

Десетине хиљада људи је због уредбе протестовало протекле две вечери широм Румуније. Демонстранти оцењују да ће то помоћи неким политичарима и владиним савезницима који се суочавају с оптужбама за корупцију.

Према наводима медија, на улице је у среду увече изашло најмање 200.000 људи. Током протеста је повређено осам људи, а два полицајца и два демонстранта су превезена у болницу. Полиција је привела 20 људи, пошто су бацали петарде, каменице и димне бомбе.

Због спорних владиних мера данас је оставку поднео министар за пословна питања, трговину и предузетништво Флорин Жијану.

*

Извор: Новости