Брисел: Почела нова рунда преговора премијера и председника Србије и „Косова“

Нова рунда разговора делегација Београда и Приштине на највишем нивоу одржана је вечерас у Бриселу, а састанак српског председника Томислава Николића и премијера Александра Вучића са косовским председником Хашимом Тачијем и премијером Исом Мустафом, уз посредовање високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Могерини, завршен је нешто после 23 сата. Обе делегације напустиле су зграду без изјава за јавност.

Прво је са Могеринијевом у згради ЕЕАС од 20 сати одвојено разговарала делегација Приштине, а пола сата касније почео је и састанак српске делегације са високом представницом ЕУ. Разговори Николића и Вучића са Федериком Могерини трајали су више од два сата, због чега је морала да буде померена и заједничка радна вечера три стране заказана за 21 сат. Након вишесатних састанака и заједничке радне вечере, две делегације напустиле су зграду и, упркос очекивањима новинара, нису давале изјаве за медије.

Могерини: Дискусија је била отворена и конструктивна

Висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини изјавила је вечерас да је охрабрена конструктивним залагањем које су показали Београд и Приштина у новој рунди дијалога и додала да је тај процес важан за регион и ЕУ.

Она је, у саопштењу после данашњег састанка на највишем нивоу, навела да ће залагање и политичка воља дати значајан допринос смањењу тензија и да ће рад бити настављен у том духу.

– Дијалог је веома важан процес за Србију и Косово, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност – нагласила је Могерини.

Сви учесници данашњег састанка, према њеним речима, поновили су своју пуну посвећеност заједничком раду на дијалогу.

– Желела би да захвалим свим учесницима, председницима Тачију и Николићу, као и премијерима Вучићу и Мустафи за отворену и конструктивну дискусију коју смо имали – навела је Могерини додајући да је данашњи састанак наставак дијалога од 24. јануара

Томислав Николић: Инсистираћемо за Заједници српских општина, било какво попуштање угрозило би државу

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у Бриселу да у наставку дијалога с Приштином очекује тешке разговоре и да ће званични Београд инсистирати на реализацији договореног о формирању Заједнице српских општина.

„Биће ово тешки разговори, улазимо у фазу када је све теже доносити било какву одлуку, примакли смо се томе да све следеће што дамо, представља велики губитак за Србију“, рекао је Николић за Радио-Телевизију Србије.

Николић је напоменуо да се инсистирање Београда заснива на ЗСО која ће обухватити општине са српском већином на Косову и Метохији.

„ЗСО је договорена сада је треба само реализовати. Сада би они (представници Приштине) да од Београда добију сагласност за све ингеренције које су им потребне, а да не оснују ЗСО“, рекао је он.

По његовим речима, приоритетни циљ Београда у дијалогу с Приштином и уз посредовање ЕУ је да грађани, Срби живе безбедније на Косову и Метохији.

„Постоје питања о којима не може да се разговара“, напоменуо је Николић

Он је истакавши да би држава Србија било каквим попуштањем по питању независности Косова, „најтрагични угрозила своју државу“.

„Ми знамо да је свет подељен по броју држава око независности Косова и Метохије. Било каквим попуштањем најтрагичније бисмо угрозили своју државу. Србија је, чини ми, се сад држава која брани право многих народа, право на слободу, на оно што се зове суверенитет“, рекао је он

Подсетио је да многе државе света имају исте проблеме као што их има Србија с Косовом.

„Нико не гаји више оптимизма у ЕУ и Приштини да бисмо могли да разговарамо о ономе што је битно за њих, о такозваној независности Косова. Албанци и Могерини желе да покрену и питање правосудног система, да се врате на мост у Северној Митровици, да ли то може да опстане или не… Ми инсистирамо на ЗСО, то је наша тема“, рекао је он.

По речима Николића, „договорили смо нешто (ЗСО), а нико ништа не предузима, иако знају да је то што смо договорили, под ингеренцијама које држава може да препусти Приштини“.

„Све даље је клизав лед по којем Србија не жели да иде“, наглашава Николић.

Николић је навео да се косовски председник Хашим Тачи после прошлог састанка, одржаног пре осам ; дана, није држао договореног.

„Госпођа Могерини није рекла да се Тачи није држао договора. Ако смо се договорили, онда он није требало да изигра Вучића који је наступао пре њега. Тачи не жели или не сме да одржи реч“, оценио је Николић.

Почела нова рунда преговора премијера и председника Србије и „Косова“

Челници Србије и Косова ће вечерас у новој рунди дијалога у Бриселу размотрити спровођење постигнутих договора и отворених питања, а то су Заједница српских општина, енергетика и правосуђе. Премијер Србије Александар Вучић оценио је да предстоје тешки разговори, док је Хашим Тачи најавио да очекује спуштање тензија после нове рунде дијалога.

Канцеларија шефице ЕЕАС Федерика Могерини потврдила да је она у Брисел позвала председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића, као и челнике власти у Приштини Хашима Тачија и Ису Мустафу.

Сусрет ће око 19 часова почети билатералним одвојеним сусретима високе представнице ЕУ Федерике Могерини с делегацијама Београда и Приштине. Потом ће заједнички разговори бити одржани током радне вечере.

„Претпостављам да ће теме бити правда, правосуђе, Заједница српских општина, сва отворена питања, вероватно и Митровица, иако сви беже од тога“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је додао да теме нису унапред договорене и да „не зна шта ће бити“. Истакао је и да разговори у Бриселу никада нису пријатни и да су они тешко бреме од којег му „проради и Павловљев рефлекс“.

Председник Косова Хашим Тачи рекао је за Радио слободна Европа да очекује спуштање тензија током нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

„Очекујем да ће се тензије још више спустити и да ће се наставити дијалог и ангажовање на нормализацији односа ради помирења, сарадње и добросуседских односа“, навео је Тачи у писаној изјави РСЕ уочи почетка нове рунде дијалога.

Он је објаснио да се о зиду у Северној Митровици неће разговарати у Бриселу, јер је то „унутрашње, уставно и законско питање и у потпуној надлежности косовских институција“.

Тачи је додао да косовске институције морају да реше питања демаркације са Црном Гором и Заједнице српских општина ради либерализације визног режима са Европском унијом.

Висока представница ЕУ је после недавне рунде дијалога у Бриселу, коју је она хитно сазвала после заоштравања односа две стране, затражила да се учесници дијалога уздрже од изношења у јавност садржине расправе.

То је најпре делимично прекршила приштинска страна, али су се после инсистирања Федерике Могерини да се у јавност не износе поруке које могу неповољно утицати на дијалог, обе стране тога придржавале.

Маја Коцијанчић: Очекујемо долазак председника  и премијера Србије и Косова ради наставка нормализације односа

Портпарол високог представника Европске уније за безбедност и спољну политику Маја Коцијанчич изјавила је да се у Бриселу данас очекује долазак председника и премијера Србије и Косова, на позив високог представника Федерике Могерини, како би се наставио рад на нормализацији односа.

Маја Коцијанчич је рекла новинарима да је вечерашња рунда дијалога наставак разговоре од прошле недеље, када је договорено да се тензије смире.

„Овај састанак је потврда тога. Разговараће се о отвореним питањима, примени већ договореног и дијалогу и како даље“, изјавила је Маја Коцијанчич.

Она је у име ЕУ поздравила директне контакте две стране, наводећи да се то види као дух нормализације односа.

 

 

Извор: НСПМ