Украјина и Новорусија из минута у минут

Карта повлачења тешког наоружања – кликнути за увећање  

Ситуација на фронту за 01.02. (карта кијевских снага) – кликнути на карту за увећање

Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији –  Клинути овде или на мапу испод

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 01.02
.

Доњецк остао без воде због гранатирања кијевских снага –  Становници Доњецка и суседне Макејевке су остали без воде због гранатирања кијевских снага, објављено је у прес-служби компаније «Вода Донбасса».

«Као резултат гранатирања од стране украјинске војске оштећена је станица за филтрирање воде. Снабдевање водом у граду Доњецку, као и у области Макејевка је  потпуно заустављено «, — наводи се у саопштењу комуналне компаније.

Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко је рекао да су борбе између Народне војске ДНР и кијевских снага на линији фронта дужине од  50 километара.

Захарченко у посети војницима на првој линији у рејону Авдјејевке

Према његовим речима, део оружаних снага Украјине је претрпео велике губитке, покушавајући да се пробије у Доњецк и Макејевку.

„Председник Украјине Петар Порошенко је наредио војсци да покрене офанзиву у Донбасу због неуспеха његове спољне политике“ рекао је током посете линији фронта председник ДНР Алекандер Захарченко.

«Украјина је започела  сукобе због незадовољства тиме што су Русија и Сједињене Државе започеле  праналажење заједничког језика. И знајући да се у том случају Украјина неће сјајно провести, Порошенко је издао наређење за напад на Доњецку Народну Републику «, — рекао је он.

Ситуација у зони сукоба у Донбассу како је рекао Захарченко, је тешка.

Борбе се воде на предњој линије фронта дужине  од 50 километара.

Кијевске снаге дејствују по Авдејејвки

«Трећи дан украјинске трупе покушавају да се пробију до Доњецка и Макејевке. Борбе су тешке. Украјина трпи велике губитке «, — рекао је лидер  ДНР.

У току неколико дана боре у близини Авдејевке су постале најжешће од августа 2015, када је украјинска војска спроводила масовне нападе на  Доњецку Народну Републику (ДНР).

Кијевске снаге су током јучерашњег дана ракетирале град Јасиновату вишецевним бацачима ракета, системима «Град».

Детонације у Макјејевки

Кијевске снаге 2411 пута напале територију ДНР –  Кијевске снаге синоћ су поново напале Макејевку. Припадници Министарства за ванредне ситуације ДНР саопштили су да је становништво махом евакуисано из северних предграђа Доњецка.

Заменик начелника управе Народне милиције ДНР Едуард Басурин саопштио је да су током последњег напада погинула два припадника Војске ДНР, док њих шест рањено.

Кијевске снаге отвориле су ватру и по Куибишевском рејону Доњецка. Један цивил рањен је током данашњег напада на Кијевски рејон Доњецка.

У Кијевском рејону Доњецка јуче се под ватром нашла група руских новинара. Том приликом новинар руског ТВ «Лајв Њуз» рањен је у ногу.

Обавештајна служба ДНР саопштила је да су кијевске снаге наредиле евакуацију града Авдејевка који се налази под контролом кијевских снага. Према информацијама обавештајне службе, станови и куће након евакуације се пљачкају.

Репортажа са прве линије фронта

Према саопштењу Министарства одбране ДНР кијевске снаге су за протекла 24 сата 2411 пута напале територију ДНР.  Нападали су следећа насељена места: Широка Балка, Зајцево, Доломитное, Михајловка, а такође Јасиновата и  села Васиљевка, Красни Партизан, Спартак, Јаковљевка, Жабичево. Осим тога, поново су нападнути Макејевка, Докучаевск, околина Доњецка: Александровка, Старомихајловка, Сигналное, Трудовские и аеродром. Нападали су и насеља Еленовка ,и јужна насеља Новоласпа, Бела Каменка, Саханка, Лењинское, Коминтерново, Джержинское.

Током контроле у Кијевском рејону Доњецка припадници мисије ОЕБС-а фиксирали су разарања. И током њиховог боравка кијевске снаге су отварале ватру на ово подручје.

Током ноћашњег напада на ДНР оштећено је минимум 10 стамбених објеката.

Народна милиција ЛНР саопштила је да су кијевске снаге током претходног дана 10 пута напале позиције Народне милиције у подручју града Первомајск, споменика Кнезу Игора, као и насеља Калиново, Калиновка, Логвиново, и Пахалевка.

Војска ДНР саопштила је да је дошла у посед извештаја начелника Генералштаба кмијевских снага Виктора Муженка према коме су током 29., 30 i 31. јануара изгубиле минимум 78 припадника док је њих 76 рањено.


Преглед политичко-економских и других вести за 01.
02.



Песков: Русија се не слаже са проценама ОЕБС-а о нарушавању примирја у Донбасу –  Председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, у телефонском разговору нису разговарали о Украјини. Тренутно заоштравање на разграничења је још један повод за хитан наставак дијалога и сарадње Русије и САД, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Заиста, ситуација у Украјини веома забрињава. Такође, током разговора Путина и Трампа није разматрано решење украјинског питања, а наглашена је потреба за хитним решавањем кризе у Украјини“, изјавио је Песков.

„Што се тиче тренутног заоштравања на линији додира, то је још један разлог за што скорији наставак дијалога и сарадње између Русије и Америке, укључујући и у интересима и одлуке разрешавања украјинске кризе“, река је портпарол руског председника.

Русија се не слаже са проценама ОЕБС-а о нарушавању примирја у Донбасу

Русија се категорички не слаже са проценама ОЕБС-а о томе да су устаници нарушили примирје у Донбасу, офанзиву води Кијев, рекао је Песков.

„Не слажемо се са овом формулацијом. Ради се провокативним акцијама Оружаних снага Украјине и појединих јединица. Конкретно, чули смо неке изјаве представника Министарства одбране Украјине у којима се наводи да је реч о напредовању метар по метар Оружаних снага Украјине, то јест, дефакто је потврђена офанзива. То су акције које подривају Минске споразуме. А сада је важно да се хитно изађе са позивом, на првом месту иницијатору офанзиве, Кијеву, да прекине ове провокације. Још једном ћу поновити: категорички се не слажемо са овом формулацијом“, рекао је Песков коментаришући извештај ОЕБС-а којим се позивају „руско-сепаратистичке снаге“ да обнове примирје.

Порошенко: Заштити Украјину од руске агресије –  Од среде, 1. фебруара, почиње председавање Украјине у Савету безбедности УН. Кијев намерава да искористи сваку прилику да би се заштитио од Русије, изјавио је председник Украјине Петро Порошенко.

„Од данас почиње нова важна фаза нашег рада у Савету безбедности УН. Украјина почиње председавање Савету безбедности у фебруару“, написао је Порошенко на свом налогу на Твитеру.

Украјински председник нагласио је да намерава да искористи сваку прилику за „заштиту Украјине од руске агресије“.

Украјина ће председавати Савету безбедности УН у фебруару, а затим уступити место Великој Британији.
Косачов: Агресија и провокација украјинских власти – 
Савет Федерације ће се обратити Врховној Ради Украјине да би се зауставила агресију на Донбас, где је у протекла три дана дошло до погоршања ситуације узроковане агресијом  и провокацијама  од стране украјинске власти.

«Предлажем да се  упути жалба комори Врховне Раде, са апелом да се заустави агресија на Донбас и  испоштује споразум из Минска», — рекао је на пленарној седници горњег дома руског парламента председник Комитета за међународне послове Константин Косачов.

Према његовим речима, током протекла три дана у Донбасу је дошло до погоршања ситуације узроковане агресијом  и провокацијама  од стране украјинске власти.

«Украјинска  војска  отвара ватру из тешког наоружања, што доводи до убијања цивила,» — рекао је сенатор,  изразивши мишљење да «ова провокација личи на  добро организован и изрежиран спектакл.»

Према Косачову, украјинске власти чине све што је могуће да поремете споразум Минск. Он је нагласио да подаци објективне контроле показују да су кијевске снаге започеле агресију, тиме што су уркос Минском споразуму покушале да на неутралној територији помере линију контакта.

Шеф одбора сматра да руски депутати треба да контактирају своје колеге из Врховне  раде  да би они утицали на ситуацију у Донбасу.

Мисија ОЕБС-а оптужила ДНР да ограничава слободу кретања –  Посматрачи специјалне  мониторинг мисије (СММ)  ОЕБС-а у Украјини критиковали су власти Доњецке Народне Републикеза ограничавање слободе кретања потребне за несметано обављање контроле онога шта се дешава на подручју Авдејевке-Јасиновате.

Према мисије, њихови запослени тренутно не могу  да утврде поштовање, претходно утврђених споразума, страна у сукобу .

«То се може учинити само ако имамо неограничен и безбедан приступ (на подручјима). Овде то  није случај. Слобода кретања мисије СММ ОЕБС-а  је била ограничена готово 2000 пута у 2016, а сада  такозвана » ДНР «одбија да пружи гаранцију потребна за патролирање у близини Авдејевке–Јасиновате,» наводи се у саопштењу мисије.

УН забринуте интензивирањем сукоба у Донбасу – 
 УН су забринуте интензивирањем сукоба у Авдејевки на истоку Украјине и позива на престанак сукоба, изјавио је заменик званичног представника генералног секретара УН Фархан Хак.

Раније су устаници и украјинске снаге безбедности објавили о заоштравању ситуације у Донбасу. Сукобљене стране једна другу оптужују за повећање интензитета напада у троуглу Доњецк–Јасиновата–Авдејевка, као и за покушаје офанзиве.

Председник Украјине Петро Порошенко наложио је да се сазове хитан састанак Конта-групе за Донбас. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Москва забринута због агресивних акција Кијева у Донбасу који подривају Минске споразуме.

„Дубоко смо забринути због ескалације сукоба у рејону Доњецк–Јасиновата–Авдејевка у источној Украјини који су, наводно, довели до жртава“, рекао је Хак.

Представник генералног секретара УН нагласио је да „пораст насиља представља директно кршење Минских споразума“. „Позивамо све стране да зауставе сукоб“, изјавио је он.

Берлин забринут због погоршања ситуације у Донбасу –  Берлин са повећаном забринутошћу прати погоршање ситуације на истоку Украјине, јер схвата да je кривица за оно што се дешава умногоме на Кијеву, пише „Зидојче цајтунг“ позивајући се на изворе у немачкој влади.

Према подацима којима располаже Немачка, а које су делом засноване на извештајима мисије ОЕБС-а, управо украјински војници сада покушавају да помере линију фронта у своју корист. Немачки владини кругови верују да Кијев свесно покушава да повећа тензије у нади да ће ескалација сукоба помоћи да се осујете планови председника САД Доналда Трампа за ублажавање антируских мера, наводи „Зидојче цајтунг“.

„Берлин схвата да ће Порошенко ићи на све да би спречио укидање санкција Русији“, пише аутор чланка.

Истовремено је немачка влада забринута да би калкулације Кијева могле да доведу до супротног резултата. Тако би Трамп могао да ублажи санкције без обзира на ситуацију на истоку Украјине. А тада ће Кијев ће удвостручити своје проблеме: Русија ће имати предност, а сукоб ће распламсати са обновљеном снагом, истиче лист.

Москва позвала Кијев да одмах заустави провокације у Донбасу –  Москва позива Кијев да одмах заустави оружане провокације у Донбасу и поштује споразум о примирју, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије у вези са пооштравањем ситуације на југоистоку Украјине.

„Позивамо украјинске власти да одмах зауставе оружане провокације у Донбасу, реализују постојећи споразум о прекиду ватре и напокон почну да одговорно реализују све одредбе Минског „пакета мера“, укључујући и оне које се односе на политичке аспекте постојећих проблема“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, Министарство наводи да се „југоисток Украјине, који већ пати због економске блокаде Кијева, поново налази на ивици хуманитарне и еколошке катастрофе“.

„Све ово је директна последица текућих кршења обавеза према Минским споразумима које нико у Кијеву не намерава да испуњава. Уместо напора да се постигне одрживи мир украјинске власти се труде да постигну војно решење сукоба. Желимо да подсетимо како се за њих завршавала ова врста авантуре“, додаје се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Москва очекује оперативне кораке специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а са циљем што скорије деескалације ситуације у Донбасу и нада се да ће украјински партнери извршити утицај на Кијев како би прекинуо са покушајима војног реванша, наводи се у саопштењу руског Министарства.

„Очекујемо оперативне кораке специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини са циљем што скорије деескалације ситуације“, пише у саопштењу.

ДНР и ЛНР се обратиле лидерима Русије, САД и Немачке –  Представници народних савета Доњецке и Луганске Народне Републике обратили су се лидерима Русије, САД и Немачке да утичу на председника Украјине Петра Порошенка да престане да гађа цивиле Донбаса и да прекине са блокадом региона, налази се на сајту Доњецке информативне агенције.

„Молим вас да зауставите Украјину и натерате Порошенка да прекине са злочиначким акцијама против народа Донбаса. Натерајте Порошенка да престане да гађа цивиле и да прекине економску блокаду. То треба урадити пре него што буде касно! Како на нашој земљи не би дошло до еколошке и хуманитарне катастрофе, прекините велику беду!“, наводи се у документу.

У свом обраћању председници парламената ДНР-а и ЛНР-а су такође саопштили да почиње прикупљање додатних доказа да Украјина својим акцијама повећава хуманитарну катастрофу, као и прикупљање потписа подршке становника република њиховом заједничком обраћању светским лидерима.

Холандија намерно одлаже истрагу о катастрофи МХ17 –  У Холандији намерно одлажу истрагу о катастрофи МХ17, сматра заменик шефа Росавијације Олег Старчевој.
Како наводи чиновник, Русија је радарске податке предала холандским специјалистима још пре три месеца. Међутим Холандско тужилаштво је јуче саопштило да су Холанђани у оквиру истраге о катастрофи малезијског „боинга“ на небу изнад Донбаса послали Русији нови захтев за добијање података са радара.

Он је навео да, према међународним правилима, у истрази треба да учествују специјалисти и техника како би се дешифровали радарски подаци.

„Изазива недоумице и чињеница да је за такву информацију холандској страни требало више од три месеца“, рекао је Старчевој. Он је објаснио да такво техничко питање може бити брзо решено током заједничког рада.

Заменик директора Росавијације указао је и да Москва више пута изјављивала да Холандија затеже истрагу.

„Ми смо упозоравали јавност да је одлагање тих рокова жеља холандске комисије да намерно унесе заблуду у јавност“, рекао је Старчевој, подсетивши да је руска страна отворена за сарадњу.

*

Извор: Восток