Предсједник Србије плаћао бившем амбасадору САД двије године сатнице од 7.500 евра – ни за шта

Илустрација

Предсједник Србије плаћао бившем амбасадору САД двије године сатнице од 7.500 евра – ни за шта

Предсједник Србије Томислав Николић плаћао је бившем амбасадору САД, Вилијаму Монтгомерију двије године сатнице од 7.500 евра – ни за шта, тврди истраживачка мрежа Open source investigations.

Наиме, ова група истраживачких новинара тврди да је Николић Монтгомерију у периоду од 2010. до 2012. године уплатио више десетина хиљада евра.

Иако је ова прича 2011. године протутњала српским медијима, сада на њу пада другачије свијетло!

Наиме, на сајту ове истраживачке мреже запажају да је 17.јануара 2017. године Николић примио садашњег амбасадора САД, Кајла Скота, и да је задао „јавни шамар“ америчкој администрацији због подршке независности „Косова“. Но, иако је, како наводе, антиамеричка реторика уобичајена за српске политичаре, оцјењује се да је ово лицемјерно од стране Николића, с обзиром да је 2010. године, када је био лидер СНС, запослио америчког амбасадора као лобисту.

Монтгомери, који је подржавао интервенције у БиХ и Хрватској али и рат против Срба на Косову и Метохији, регистрован је у америчкој администрацији као агент Николића и СНС 18. септембра 2010. године. Наравно, и Николић, и Монтгомери то су порицали. Монтгомери је казао, у дипломатском маниру „да није имао улогу у политичким активностима СНС“, док је Николић на те оптужбе одговарао тврдњом да се ради о „вјештичјем лову“.

Ипак, како открива Open source investigations, уговор о сарадњи постоји на сајту америчког министарства а можете га и погледати ОВДЈЕ.

По том уговору Николић је плаћао Монтгомерију 7.500 евра мјесечно, уз бонус за консултантске услуге. Овај „савјетодавни“ ангажман вриједио је 35.000 евра, потписан је на 6 мјесеци, уз могућност продужења.

Али ова истраживачка мрежа тврди да Николић није плаћао 7 и по хиљада евра мјесечно, Монтгомерију, већ је тај износ бившем амбасадору плаћао по сату. Тако барем испада!

Наиме, у изјави који је Монтгомери дао америчким властима казао је да је његов ангажман за СНС био незнатан, и често ограничен на само сат времена мјесечно.

На крају, испало је да је Николић њему исплатио десетине хиљада евра да ради баш ништа, јер како и сам Монтгомери тврди извјештаји и препоруке на које се обавезао уговором из 2010. године никад нису написане, и он за СНС није спремио никакве информативне извјештаје.

Све што је он радио су спорадични разговори са члановима СНС, а то ћаскање је Николић плаћао папрено.

Тешко је израчунати коначан износ, а ова сарадња је обнављана. У априлу 2012. године још је била на снази, чему свједочи и уговор из овог периода (ево и доказа).

*

Извор: Принцип