Србији пре уласка у ЕУ предстоји да призна Косово

Rupert-PolencБРИСЕЛ – Чланство Србије у Европској унији на крају процеса преговарања биће условљено признавањем Косова каже председник Спољнополитичког одбора Бундестага Рупрехт Поленц који сматра и да ЕУ не треба да се шири док се политички и економски не стабилизује.

Поленц је у дебати о Западном Балкану на Бриселском форуму рекао да Србија неће моћи да постане чланица Уније „све док на крају не прихвати независност Косова“.

Он је додао да су врата ЕУ отворена за све земље Западног Балкана које испуне услове и докажу да поштују европске вредности.
„Није довољно само ставити нешто на папир, већ се мора у пракси доказати да се наше вредности поштују“, истакао је он.

По Поленцовом мишљењу, процес проширења након пријема Хрватске треба на неко време зауставити док се евро не стабилизује, а ЕУ не спроведе нужне реформе.
„Ако нема центра, свако проширење је само разблажавање“, рекао је немачки посланик и додао да „у Европској повељи нигде не пише да ЕУ треба стално да се шири, него да стално тежи дубљем повезивању“.

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић, који је, такође, учествовао на панелу, успротивио се овом ставу рекавши да је „замор од проширења велика грешка“ и да има лоше последице, јер обесхрабрује реформе.

Он је, међутим, указао да земље Западног Балкана морају да одраде свој део посла.
„Ми не треба да са Европом разговарамо као Балканци, него као Европљани“, истакао је он.

Бриселски форум, који је синоћ отворен у белгијској престоници сваке године окупља бројне политичаре, дипломате и утицајне коментаторе који у серији панела дебатују о битним темама.

Ове године су на Форуму из Србије присутни Марко Ђурић, саветник председника Томислава Николића, као и Борис Тадић, почасни председник Демократске странке.

ТАНЈУГ