СВЕ СНАЖНИЈИ ОТПОР ЕКУМЕНИЗМУ У РУМУНИЈИ

„Наша једина жеља је да наставимо да живимо и деламо у духу Православља, онаквог какво је проповедао Господ Исус Христос, Православља по предању Његових светих Апостола и светих Отаца, Светим Писмом, које је Духом Светим озакоњено на Васељенским Саборима Цркве“.

Screenshot_11.png

Након Сабора на Криту, Румунију је запљуснуо широк талас непомињања епископа који су учествовали у раду псеудо-сабора и потписали његова документа. Од новембра месеца, храбро се исповеда вера у скиту Радени (скит Свете великомученице Параскеве), када је настојатељ скита јеромонах Памво отвореним писмом обавестио игумана манастира Петру Вода архимандрита Харитона (Негреа), да престаје са помињањем надлежног архијереја. И поред притисака и претњи „преваспитавањем“, братија скита и мирјани који тамо долазе не посустају.

Упоредо са отпором екуменизму у скиту Радени растао је и отпор у манастиру Петру Вода. Након првобитног оглашавања јеромонаха Тихона, коме је услед најаве да ће сходно 15. правилу Двократног Константинопољског сабора престати са помињањем надлежног архијереја (и у овом случају као и у скиту Радени, то се односи на јересијарха митрополита Теофана (Саву)), запрећено прогоном из манастира, подршку су му јавно изразила још шесторица монаха. Оваква одлука јеромонаха, борца против екуменизма, резуртирала је салвом увреда на његов рачун, где је оклеветан до те мере да је игуман, (архимандрит Харитон), изјављивао чак и наводећи име сведока од којег је то наводно чуо, како се јером. Тихон окористио новцем који су мирјани даривали приликом посета манастиру. Нешто касније „именовани сведок“ негирао је наводе игумана. Оно што је уследило након тога јесте да се од 09. јануара ове године, не помиње надлежни архијереј и у манстиру Петру Вода (од дела братије), о чему је раније поменути јеромонах Тихон, отвореним писмом обавестио игумана манастира.

screenshot_14

јеромонах Памво (скит Радени) и потписи исповедника манастира Лакул Фрумос, којима потврђују да престају са помињањем потписника критске јереси

У писму га позива да поштује учење њиховог заједничког учитеља, старца Јустина (Парву), који се свим срцем борио против екуменизма: „Са тугом и дубоком нелагодношћу прочитао сам Ваш одговор након пријема писма којим сам Вас раније замолио да искажете поштовање наслеђу оца Јустина и да покажете да се заиста борите против јереси екуменизма, званичним престанком помињања надлежног архијереја у манастиру Петру Вода, и да подржите борбу коју већ месецима води братија скита Радени, основаног такође по благослову нашег возљубљеног оца Јустина, којој како сада видим одбијате да се прикључите и да је подржите“. Даље, коментаришући одговор архимандрита Харитона, у чију је немилост пао након првог обраћања, јеромонах Тихон каже: „У овом одговору бавићу се само деловима Вашег писма, на које је сматрам вредно пажње одговорити. Проанализираћу пре свега једину праву истину у Вашем одговору – признање „да су на Криту изражена одређена одступања од учења Цркве“.

„Изјава да су на Криту изражена одређена одступања од учења Цркве, када се преведе на језик догми и канона гласи: На Криту сте пали у јерес- јер свако одступање од учења Цркве је по дефиницији јерес – а све остало су само Ваши  покушаваји да ствари не назовете правим именом. Стога, права истина онога што сте изнели у Вашем писму је да сте на Криту пали у јерес“.

Писмо су осим јеромонаха Тихона потписала још шесторица монаха братства манастира Петру Вода: монах Ананије(Бурлуй), монах Аверкије (Капрэ),монах Памфил(Бонач),схимонах Јеремија (Мокану), монах Теодот и јеромонах Серафим(Райча).

Само дан након  одлуке дела братије манастира Петру Вода, огласио се и јеромонах Онисим (Бану), отвореним писмом Његовом Преосвештенству Андреју, епископу Ковасне и Харгите:

Преосвећени,

Ја, доле потписани јеромонах Онисим (Бану) сабрат манастира Фагетел, округ Харгита, Епархије Ковасна и Харгита, објављујем да сам од дана 10.јануара 2017. године, престао са помињањем Вашег Преосвештенства на свим богослужењима. 

У последњих шест месеци, након одржаног псеудо-сабора на Критутемељно сам анализирао сва дешавања на Криту и њихов утицај на нашу цркву након сабора, и са великом тугом сам закључио да сте им се приклонили, и да примењујуете одлуке овог Сабора у свом пастирском раду у Епархији и ако су очигледно јеретичког карактера, што за последицу има ширење јереси папизма у Епархији Ковасна и Харгита  и обмањивање од оних који би требало да се руководе „речју истине“.

Образлажући своју одлуку, јеромонах Онисим наводи  да није донешена исхитрено него након вишемесечне анализе догађаја-издаје вере на Криту, и на основу вишегодишњег деловања именованог епископа чији је сведок и сам био:„Све оно што сте чинили протеклих  19 година, ширење јеретичке теорије фило-папизма и подршке екуменистима  у манастиру Фагетел, а онда и у читавој епархији Ковасна и Харгита, навело ме је да прибегнем оваквом решењу, јер га  сматрам најподобнијим, да прекинем са помињањем Вас Преосвећени  на свим богослужењима.“

Напомињем,  да  непомињање као заштиту од кривоверја и ограду од екуменизма, препоручује и примењује и јеросхимонах Јулијан Продромит, старац који се Вама Преосвећени показао као искрен и  близак пријатељ и добар духовни саветник, посебно током постдипломских студија у Грчкој. Дана 10. јануара 2017. год. када се празнује свети Антипа из Калаподештија, један  од заштитника скита Продром, осетио сам потребу јачу од страха од световних санкција и тако сам одлучио да од тог дана прекинем са помињањем Вас Преосвећени“.

Изнео је и друге разлоге који су га навели да овако поступи -„са надом да ћете се исправити и да ћете водити поверено Вам  од Христа стадо ка спасењу“:

– Пре 2000. године, док  сам још био  био искушеник у манастиру Фагетел, био сам сведок да сте дозволили римокатоличком „свештенику“ приступ Светом Олтару, занемарујући чињеницу да неко ко није крштен у Православној Цркви нема благодат свештенства

– У периоду  после 2000. године, прихватили сте, као игуман манастира Фагетел да се само помазањем јеретици паписти приме у Свето Православље, не поштујући тако  каноне Цркве и свете Оце, чиме сте уствари признали балидност крштења јеретика и богохулну папистичку догму Светог Тројства

– На почетку свог архијерејства, када сте постали Епископ  Епархије Ковасна и Харгита, јавно сте изјавили у интервјуу емитованом на радију, да нисте једини православни епископ у ова два округанего да постоји још један епископ, епископ гркокатолика. То је довољно да будете рашчињени.

– Током 2016. године именовали сте архимандрита Емилијана Телцеана за игумана манастира Топлица. Према изјавама братије манастира, постоји сумња да Емилијан Телцеан није крштен како учи наша Црква, неко да је овај некада гркокатолик, само Светом Тајном помазања примљен у православље, што је потпуно против канона, па чак и ако је у духу савременог јеретичког екуменизма, ово постала уобичајена пракса. Сматрам да човек који није крштен као православни не може да буде свештеник, штавише игуман највећег православног манастира у надлежности Епархије Ковасне и Харгите. Исто тако, у време док сам био  духовник манастира Пресвете Богородице  у Могланешти-Топлица, горе поменути архимандрит Емилијан је крстио  иноверно дете, само га помазујући. То се догодило без мог знања, када је  монахиња манастира Топлица – којој сам био духовни отац – довела дете у  манастир у тајности без да сам имао сазнања о томе.

– Сазнао сам недавно и за посланицу која је кружила а издата је  пре неколико година од стране Светог Синода Румунске Православне Цркве, која препоручује/одобрава примање инославних у православну Веру само помазањем, признавајући тако валидност јеретичког крштења. Ви сте као члан Светог Синода, доследни у њеном спровођењу

 – Био сам сведок покушаја од стране свештеника Вама потчињених да не чине Свету Тајну Крштења троструким погружавањем, него само поливањем, и у тој ситуацији био сам принуђен да предузмем мере и да дете буде крштено како је предвиђено учењем Цркве Христове, односно троструким погружавањем

– Постоји велики број ученица у нашој Епархији који похађају средњу педагошку  школу у склопу које имају смештај. Интернат при школи је у власништву  римокатоличких монахиња из ове области. Ове ученице су примораване да прихвате римокатолицизам, јер им је забрањено да се служе православним молитвеницима, да поседују свете иконе,и подвргнуте су разним понижавањима и присиљаване да присуствују службама паписта. Речено им је да су, самим тим што ту похађају наставу, римокатолкиње. Нисте предузели ништа по овом питању, нисте заштитили своје стадо, Преосвећени- невину децу која само желе да се школују гурнули сте у отпадништво

 – морам се осврнути и на случај када сте без икакве основебило канонске, светоотачке или догматске рачшинили оца Кипријана (отац Кипријан-Јован Стајку), због његове борбе против јереси екуменизма и одлука псеудо-сабора на Криту, и да нисте били у стању да дате и један одговор на аргументе које Вам је предочио отац Кипријан током суђења.

 

dsc06057

јеромонах Онисим (Бану) и отац Кипријан- Јован Стајку

Уверен да ће у наредном периоду  бити још свештеника у епархији који ће престати са помињањем, и да ће их  на то подстаћи одступање од учења Православне Цркве које је овај епископ починио, отац Онисим завршава своје писмо овим речима: „Прекид помињања заснивам на 15. правилу Двократног сабора, тако да не доводим до раскола у Цркви, нити ћу помињати другог јерарха и молим се Богу да се покајете, одрекнете јереси екуменизма и свих одступања од Вере у којима саучествујете пре него што ступите пред Господа, да Вам суди.“ 

 

 

У скиту  Радени (19.јануар 20017. године) одржан је Сабор православних свештеника, монаха, монахиња и мирјана који су прекинули заједништво  са јерархијом потписника јеретичких документа на Криту.  Том  догађају присуствовало је десетине свештеника, монаха и монахиња и на стотине верника а  гост сабора  био је  отац Сава Лавриот. На оптужбе да су учесници Сабора присталице ових или оних, из скита Радени одговарају речима светог апостола Павла: „Зар се Христос раздијели?“(1 Кор 1:13.) Одговарајући на  оптужбе екумениста отац Памво је испред братије скита и у своје лично име изјавио:  „Наша једина жеља је да наставимо да живимо и деламо у духу Православља,  онаквог какво је проповедао  Господ Исус Христос, Православља по предању Његових светих Апостола и светих Отаца, Светим Писмом, које је Духом Светим озакоњено на Васељенским Саборима Цркве“.

Подсећања ради осим претходно наведених исповедника вере у Румунији,борбу против јереси екуменизма, у складу са 15. правилом Двократног Константинопољског Сабора, раније су отпочели: сестринство манастира Варатек (запрећено им је протеривањем из манастира, ако не одустану од непомињања критског издајника-митрополита Теофана), свештеник Клаудије (Буза) из града Узурчени (изречена му је мера забране богослужења), свештеник Емануел (Орос), клирик округа Марамуреш, јеросхимонах Симеон из манастира Сихастрија, протосинђел Антим из манастира Бистрица, протосинђел Јероним – настојатељ скита св. Теодора, јеромонах Јован, јереј Михаил Попеску, јереј Јован Унгуреану, теолиг Михаил-Силвиу- Кирила (потписници писма – петиције митрополиту Теофану у којем траже да митрополит повуче потпис са саборских докумената и одрекне се Критског сабора), братство манастира Лакул Фрумос, братство скита Ојтуз (Архиепископија Романуе и Бакануе), као и велики број мирјана.

Овом списку треба додати и братство румунског светогорског скита Продром, које је од недавно престало са помињањем Константинопољског патријарха Вартоломеја, и због тога је изложено великим притисцима између осталог и из манастира Велика Лавра, којем скит припада. Са благословом духовника овог скита, старца Јулијана (Лазара), монаси овог скита су новембра месеца прошле године, заједно са о. Савом Лавриотом учествовали на конференцијама против екуменизма у румунским градовима: Пјатра Њамцу, Јашију, Роману, Брашову и Букурешту.

16343997_1857998417789396_645662718_n

отац Сава Лавриот, владика Лонгин (Жар) и отац Кипријан-Јован Стајку

Након позива владике Лонгина Банченског  јерархији Румунске Православне Цркве да престану са прогоном исповедника и кажњавањем сваке врсте, јер  одбијају да помињу архијереје учеснике Критског сабора, и подршке исповедницима и ревнитељима исказане на Сабору Православних Свештеника и Монаха у Волосу, притисак на исповеднике није престао. Уз одговор епископу Лонгину да не треба да се меша у унутрашња дешавања Румунске Цркве, с обзиром да је он Епископ Украјинске православне цркве (Московског патријархата), кривоверје екумениста и репресија су настављени, међутим ни отпор екуменизму не слаби, већ напротив – све је јачи.

Снимак дела  Сабора  православних свештеника, монаха, монахиња и мирјана који су прекинули заједништво  са јерархијом потписника јеретичких документа на Криту, Радени, 19.01.2017. године

 

Извор: Православље живот вечни