Епископ Лонгин: Благодарим православним хришћанима који су очували Православну веру. Иза нас је тешка година са пуно испита

Проповед  владике Лонгина Банченског о  Сабору на Криту,  јануар 2017. године

 

Догодио се на Криту један демонски, антихришћански Сабор који није имао никакву основу – није се базирао на седам Сабора (Васељенских) Православне Цркве – који је потписао бесрамно јеретичке документе, продао се сатани и сада је наравно тешко да даље признамо оне архијереје, патријархе и епископе који нису имали здрав разум да исповеде спасавајућу православну веру, већ су продужили у заблуде, јереси, потписали јеретичке документе и постали редом јеретици и где више не можемо да их сматрамо за део Цркве, и молимо се само једно да их Бог окрене ка покајању како би презрели разбојнички псеудо-сабор на Криту.

Желим данас да вам кажем, свима вама да чујете, монаси са Свете Горе, из румунског скита Продром,  затворили су своја врата  за јеретике и не дозвољавају им да уђу. Недавно је у посету скиту дошао епископ, а они су му затворили врата пред носом  јер је потписао јеретичка документа на Криту и продао се антихристу.

Браћо, морамо тако да чинимо, ми не треба да прихватимо  ништа од оних који нас одводе од наше Православне вере, морамо да останемо у срцу  истински исповедници, у нашој вери, у оквиру Цркве,  не смемо  издати ни  нашу Цркву, ни Отаџбину,  не смемо издати Бога, јер један је Бог, једна је вера и и једно је крштење.

Устрајмо! Не бојте се, када је вера у опасности  морају  се огласити сви,   и пустиножитељи  и монаси, сви треба да реагују,  да гласно  говоре,  да не устукнемо и да бранимо  спаситељну, нашу Православну веру.

На срамоту оних који и даље истрајавају у јересима, желећи да униште веру и цркву Христову. Бог ће их уништити, отићи ће у  пакао са својим јересима . Дакле, како је и  рекао свети Серафим Саровски, не знамо годину, ни време, када год,   црквени великодостојници (архијереји) ће на крају отићи у ад.

То је разлог зашто ћемо ићи у пакао – јер не знамо шта је то издаја вере, јер смо омогућили да продре јерес, јер данас желимо да се ујединимо са онима који доносе псе на Литургију  и певају Заупокојену службу. Са њима желимо да се ујединимо и починимо преступ против Бога и вере. Благодарим браћо, у име  вере  и Свете Истине! Идите  и исповедајте истину  и не дозволите да вас нахране ни трунком друге вере, они који то покушавају, да промене ваш ум.

У нас је спаситељна, Православна вера за  коју се  пострадавало, тамнице  су биле пуне Светих Мученика и Исповедника, милиони су умирали, али нису је издали, нису продали  своју веру, нису се преобратили  у корист папских интереса, нити се приклонили   јересима   којима  они покушавају  упрљати нашу Православну веру.

Хришћани радујте се, јер  сте на добром путу, ослањајући се на догме, каноне, и Истину да Православна вера једина спасава.

Они који су залутали, који следе јереси, који воде  борбу против Крста Господњег, Пресвете Богомајке, Цркве Христове  и Светих Православне Цркве, повели су одсудну борбу. Нека се стиде  и оплакују  своје грехе и да  се врате  са вером и покајањем, нашој Православној цркви. А они који су прихватили Критски сабор, рекавши да никада раније у историји није постојало нешто тако  добро и лепо, нека се стиде  и нека  се врате  Цркви  наших предака, који су говорили : Не,  „ја“ ништа нећу  мењати, јер и  „ако вам Анђео са неба  проповеда Јеванђеље друкчије него што примисте, нека буде анатема“.

Схватају они сада шта их чека, они који су се огрешили о закон Цркве, догме и каноне. Они кажу да нису увели нова учења. Они  јесу увели нова учења   којима намеравају  да искваре оно што смо имали миленијумима, оно што нам је оставио  Господ Христос  преко Светих Апостола и Светих Отаца.

Хвала вам што устрајавате и ничега се не бојите, мало ће бити оних који ће љубити  Истину до краја, али знајте да  се можемо спасити  кроз  Свету Истину  коју смо  примили од Светих наше  Цркве.

Радујте се  верни, са рођењем Господа, да се радују сви људи, и благовестите свуда да  је само један Спаситељ и Искупитељ  који нас воли и чека да се вратимо  добром  Оцу Небеском! Амин!

Непријатељ рода људскога дејствоваће лукаво да би, ако је могуће, на јерес навео и изабране. Он неће почети да грубо одбацује догмате о Светој Тројици, о божанствености Исуса Христа, о Богородици, него ће неприметно почети да унакажава Предање Светих Отаца од Духа Светога, учење саме Цркве.                                                                                                             Свети Анатолије Оптински Млађи

Извор: Православље живот вечни