ПРОМЕНЕ У ЗДРАВСТВУ Шта ће нам осигурање покривати од следеће године

Већ од следеће године, грађани ће знати које услуге и у ком обиму ће моћи да добију у здравственим установама, за новац који сваког месеца уплаћују за здравствено осигурање, сазнаје “Блиц”.


Фото: З.П. / РАС Србија

Према нацрту Закона о здравственом осигурању, у Србији ће први пут бити дефинисан пакет здравствених услуга које ће грађани добијати из обавезног здравственог осигурања.

– Покушали смо да дефинишемо нови пакет тих услуга, који ће подразумевати мере превенције и раног откривања болести, прегледе и лечења у случају планирања породице, трудноће, порођаја, као и 12 месеци након порођаја. У пакет услуга увршћени су прегледи лечење у случају болести и повреде, па прегледи и лечења болести уста и зуба. У пакет ће бити укључени и лекове, медицинска рехабилитацију, као и медицинска средства – објашњава за “Блиц” Слађана Ђукић, помоћница министра здравља.

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Међутим, тачан опис које ће све услуге грађани добити, њихов ценовник, као и у ком обиму ће је користити о трошку обавезног здравственог осигурања, ближе ће бити дефинисано подзаконским актом, који ће се донети на основу овог закона.

– Закон прописује најшире шта подразумева право на здравствну заштиту. Очекивало се да тај пакет здравствених услуга буде таксативно наведен у закону. Међутим, то је просто немогуће, јер се велики број услуга финансира средствима обавезног здравственог осигурања. То би била позамашна књига. Зато ћемо подзаконским актима то регулисати. То је ипак, добро решење, јер ће се на тај начин новине уводити на годишњем нивоу. Тако ћемо моћи неке ствари да исправљамо, да додајемо неке услуге или да их одузимамо – истиче Ђукић.

Много права, али само на папиру

Према садашњем закону, у Србији се годишње издваја свега 260 евра по становнику за све потребе у здравству – од лекова на рецепт, преко посета лекару до најсложенијих операција.

Иако на папиру, према Закону о здравственој заштити и разним правилницима, осигураници имају велики обим права и услуга које треба да добију у здравственим установама, у стварности није тако.

Оболели од малигних болести у болницама ће добити већину потребних, скупих и најсавременијих цитостатика, али ће на зрачење често чекати и дуже од четири месеца, што није у складу са медицинским протоколима. Прегледи на ултразвуку заказују се и до три месеца унапред, а прегледи на скенеру и магнетној резонанци и до шест месеци, па се многи грађани одлучују да то плате из свог џепа и одлазе на преглед код приватника.

Дуго се чека и на операције катаракте, на ортопедске интервенције уградње протезе кука или колена, на кардиохируршке операције или уградњу стента. Многе специфичне лабораторијске анализе плаћају се сопственим средствима.

Осигураници се жале да је немогуће добити боравак у бањи, да многа инвалидска помагала која су раније добијали сада више не могу да добију уз рецепт. Врло је рестриктивно упућивање пацијената на лечење у иностранство.


Фото: О. Бунић / РАС Србија

Ево шта улази у обавезно здравствено осигурање од 260 евра по становнику:

– Лекови на рецепт са Листе лекова која се издаје на терет РФЗО

– Лекови који се дају пацијентима у установама

– Основни и специјалистички прегледи

– Лабораторијске анализе

– Снимање на рендгену, ултразвуку, скенеру, магнетној резонанци, гама ножу

– Операције, уградња стентова, пејсмејкера

– Дијализе бубрежних болесника

– Уградни и потрошни санитетски материјал, исхрана и енергенти за лечење у болницама

– Вакцине за децу и одрасле

– Стоматолошке услуге за децу, студенте и труднице

– Два покушаја вантелесне оплодње

– Ортопедска и инвалидска помагала према правилнику

– Трошкови боловања дужи од 30 дана

– Упућивање у бању на рехабилитацију

– Упућивање на лечење у иностранство према правилнику и индикацијама

– Плате запослених у здравству

 

 

Извор: Блиц