Сиријски Рат и мир: Почињу преговори у Астани

Сиријске власти и опозиција учествују у сусрету у Астани 23. јануара, али несугласице између Русије, Турске и Ирана доводе у питање успех мировног подухвата. Док Русија и Турска ракетирају терористе „Исламске државе“ на северу Сирије, друга група терориста заузима упориште регуларне армије на истоку и наставља са рушењем Палмире.

Rebel fighters ride a military vehicle, as they advance towards the northern Syrian town of al-Bab
Илустрација: Reuters

Астана, главни град Казахстана, 23. јануара ће бити домаћин преговора сиријске владе и наоружане опозиције. Такви преговори нису вођени од пролећа 2016. године. Сусрет у Астани је организован уз посредовање Русије, као и Турске и Ирана – двеју регионалних сила које су директно увучене у сиријски рат. Уочи преговора је од 30. децембра проглашено примирје између регуларних снага и опозиције (не важи за терористе).

Поред владе, опозиције и три земље-посреднице, у дијалогу ће учествовати и УН. Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров је 19. јануара потврдио да су и САД добиле позив, и поред тога што се Иран раније оштро противио томе.

Тешки преговори

Иран, као и Русија, у сиријском конфликту подржава Башара Асада, али је много непомирљивији. На пример, председник Ирана Хасан Рохани је оптужио САД и Саудијску Арабију за „пружање подршке терористима“ и успротивио се њиховом учешћу у преговорима. Иран критикује и Турску, иако је она такође посредовала у организовању сусрета. Иранци сматрају да су Турци незаконито послали трупе на територију Сирије.

Зашто Русија ратује у Сирији?

Русија нема полуге којима би могла битније да утиче на Иран, сматра оријенталиста Алексеј Малашенко из невладине организације „Московски центар Карнеги“. „Иран претендује на водећу улогу у стратешки важном региону и не намерава да је препусти никоме, па ни Русији“, изјавио је Малашенко за лист „Коммерсант“.

Арабиста Леонид Исајев, старији предавач на катедри за политикологију Националног истраживачког универзитета „Висока школа економије“, истиче да посредници треба да доведу што више страна за преговарачки сто уколико желе да њихов подухват уроди плодом. „Како доћи до решења сиријског конфликта без Курда, Американаца и земаља Персијског залива?“, запитао се Исајев у разговору са дописником „Руске речи“. „Ако буду говорили само представници власти, опозиције и посредника (Русије, Турске и Ирана), тиме се проблем неће решити“. Засада Русији тешко полази за руком да спречи чак и конфликт између Турске и Ирана, истиче експерт. Према томе, нејасно је хоће ли преговори у Астани донети неки велики напредак.

Илустрација: Onetopmap/Руска реч

Илустрација: Onetopmap/Руска реч

Руско-турска алијанса

Турска има несугласице са Ираном, али све тешње сарађује са Русијом. Руска и турска авијација су 18. јануара извршиле заједнички напад на терористе „Исламске државе“ на подручју града Ел Баб на северу Сирије. То је прва заједничка војна операција ових двеју земаља у сиријском рату.

„Ел Баб је озбиљан проблем. Турци га нападају већ месец дана, али нису имали снаге да га заузму, тако да им је помоћ руских ваздушно-космичких сила добродошла“, каже турколог Виктор Надеин-Рајевски, водећи научни сарадник Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука. По његовим речима, савез Русије и Турске ће омогућити да се „Исламска држава“ потисне из тог региона, а уједно сведочи о томе да су две земље постигле дугорочни споразум по сиријском питању.

„Исламска држава“ се не предаје

„Исламска држава“ је нападнута са свих страна. Русија и Турска ракетирају Ел Баб на северу, ирачке трупе уз подршку западне коалиције на челу са САД постепено потискују терористе из Мосула, њиховог упоришта у Ираку. Леонид Исајев истиче да ће се Башар Асад највероватније ускоро придружити рату против терориста пребацивањем једног дела трупа из Алепа (који је регуларна армија ослободила у децембру) на прилазе Палмири.

Игра нерава на небу изнад Сирије

„Русија ће вероватно подржати нову офанзиву на Палмиру нападима из ваздуха“, каже Исајев. „То је питање репутације. Губитак града у децембру 2016. године деловао је као потпуни фијаско“. Терористи су у сиријском рату по други пут заузели древни град и сада настављају са рушењем његовог наслеђа. Сиријски медији саопштавају да су припадници „Исламске државе“ срушили део тетрапилона и оштетили амфитеатар где је у мају 2016. године Русија одржала концерт поводом ослобођења града.

Терористи истовремено интензивно нападају град Деир ел Зор, последњу енклаву коју регуларна армија контролише на истоку земље. Према саопштењима арапских медија, исламисти последњих дана успешно напредују одузимајући регуларној армији један по један рејон.

Активност „Исламске државе“ говори о томе да је ова терористичка организација у тешкој ситуацији. „Терористи трпе поразе и губе територије. Зато им је важно да заузму Деир ел Зор како би обезбедили сигурну позадину и дејствовали компактније, не растежући фронт“, рекао је експерт за „Руску реч“.

Срби на окуп“ копирање и републикацију овог садржаја објављују са  писменим одобрење редакције „Руска реч“ @ Сиријски „Рат и мир“: Почињу преговори у Астани