Богојављење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

DSC_0178-1Свесветли празник Богојављења у манастиру преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву прослављен је Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владици Науму су саслуживали: протојереј Жељко, протосинђел Игњатије, протосинђел Иринеј, јеромонах Јаков и ђакон Горан.

Литургији је присуствовало око 200 светосаваца. После заамвоне молитве Владика Наум је извршио чин Великог освећења воде.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је поучио присутни народ:

“Када се Господ крстио, када је изашао из воде, отворило се небо. Са неба се чуо се глас Бога Оца: “Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи.“ Дух Свети, у виду белог голуба, слетео је на главу Господа Исуса Христа. И тако се људима објавила Света Тројица. Бог Отац гласом са неба, Син се крштавао у Јордану од Јована, а Дух Свети у виду голуба сишао на главу крштаваног. Тако је Бог показао ко је Он. Показао је да је Он – Света Тројица: Отац, Син и Дух Свети. Чулу слуха Отац се јавио гласом са неба. Чулу додира, преко руке Јованове, јавио се Син. А чулу вида, у виду белог голуба, јавио се Дух Свети. Дакле, наш Бог је Тројичан: Отац, Син и Свети Дух, у Кога се ми крштавамо и Којим се ми спасавамо. Због откривања ове велике тајне, на овако очигледан начин, овај празник се назива Богојављење.“

Након Свете Литургије приређено је, за све присутне, послужење од стране манастирског братства.

Инфо служба