ХАПШЕЊЕ мог сина је политичка стар. Није то због јакне коју је обукао због хладноће, већ је повезано са хапшењем Харадинаја, с возом који није успео да уђе на Косово, али и с мостом на Ибру. Он је колатерална штета свих дешавања последњих дана и година на Космету.

Овако Бранислав Глигоријевић (65), из села Новака код Призрена, тумачи зашто је косовска полиција у понедељак ухапсила његовог сина Бранимира (32), којем је дан касније одређен једномесечни притвор.

– Тиме што је обукао маскирну или униформу Војске Србије, Бранимир није желео никога да провоцира, већ да себе заштити од хладноће. Мој син није ни злочинац ни мафијаш, али је косовској полицији засметало српско обележје на јакни, а не сметају им толико заставе страних земаља окачене свуда по Косову – говори младићев отац. – Чим су пришли, полицајци су му стргли јакну и оставили га у комбинезону на тој хладноћи, као да је починио не знам какав злочин!

По речима адвоката Живојина Јокановића, Глигоријевића терете за лажно представљање, а запрећена казна за дело које му се ставља на терет може бити максимално годину дана затвора или новчана казна.

Бранимиров отац каже да његов син није ухапшен у центру Призрена, како је првобитно јављено, већ испред Манастира Светих Архангела, неколико километара од града, где је с још једним пријатељем помагао у претовару дрва.

– Мој син је с децом отишао претходно до Призрена, да би код свастике која ради у Богословији оставио децу, а потом наставио ка Архангелима да помогне оцу Михајлу, који борави сам у светињи – сведочи младићев, отац уверен да је косовска полиција још од Призрена пратила његов ауто ваљевских регистарских таблица, односно да је његово хапшење било припремљено.

Док објашњава да ношење маскирне одеће није неоуобичајено и међу Албанцима, старији Глигоријевић каже и да ни српске регистарске таблице нису неуобичајене у Призрену. Зато верује да су његовог сина ухапсили да би уплашили и обесхрабрили малобројне Србе у Призрену, односно да, како каже, покажу своју моћ и снагу. Он се нада да ће Апелациони суд ипак уважити жалбу, и да ће се Бранимир за неколико дана придружити породици:

– У супротном, жалићемо се и вишим судским истанцама, али и читавој међународној заједници, која ће, надам се, коначно увидети каквој су тортури изложени Срби на Космету.

* ОГОРЧЕЊЕ Бранислав Глигоријевић, Бранимиров отац, верује да се боље живело под Турцима

ЈЕДИНА ДЕЦА У СЕЛУ

УХАПШЕНИ Бранимир Глигоријевић (32) запослен је у Дому здравља у Ораховцу, а са супругом Милицом и децом Матејом (4) и Даријом (2) живи у селу Новаке, удаљеном петнаестак километара од Призрена у домаћинству са оцем Браниславом и мајком Миленом.

– Мој син и снаха једина су породица с малом децом у селу, међу нас тридесетак старијих мештана над којима Албанци врше свакодневно угњетавање. Наше село датира од 1470. године и мислим да су наши преци живели боље и под Турцима – каже Бранислав Глигоријевић.