Чувари Чегра, причом кроз српску историју

Ове године навршава се 30 година од када седмочлана породица Марковић из Доњег Матејевца код Ниша брине о историјском спомен-комплексу на брду Чегар код Ниша, где се 1809. године, одиграла чувена Чегарска битка.


О јунаштву српске војске у Првом српском устанку, херојству војводе Синђелића и његових сабораца од чијих су погубљених глава Турци сазидали Ћеле кулу, посетиоци Чегра и туристи из целог света чују од чика Селета, који је и ових дана по снегу и леду у време празника дочекивао и испраћао госте.

Детаљ са Ћеле-куле, Чегар, Ниш

Од раног јутра до касне вечери, 365 дана у години, Марковићи су на Чегру. Одржавају два хектара комплекса и посетиоце, који овде долазе из свих крајева света, воде причом кроз српску историју.

Срђан Марковић каже да су најчешћа питања туриста – када је подигнут споменик и када је подигнута кула, из ког су доба топови.

Ми кажемо да су то топови из Церске битке јер се овде ратовало дрвеним трешњевим топовима„, рекао је Марковић.

Чика Селе, како најчешће зову 71-годишњег Селимира Марковића, годинама беседи о важном историјском догађају у Првом српском устанку. Ове године на Чегру дочекаће шестохиљадитог госта.

Трудим се да стил беседе буде занимљив детету које дође овде, да буде едукативан и да оно понесе неки утисак када пође, а трудим се и да подигнем патриотизам код српске деце, то ми је циљ„, каже Селе Марковић.

Милица, Ана и Лазар су трећа генерација чувара Чегра. Помажу у свим пословима, успевајући, кажу, да их ускладе са школским обавезама.

Током лета мој задатак је да људе овде дочекујем у народној ношњи са погачом. Гости воле да се фотографишу са мном, па нам касније шаљу те фотографије. Уписала сам Туристичку школу и мислим да ће ми знање помоћи и да ћу остати овде„, каже Милица Марковић.

Чика Селе је за 30 година волонтерског рада на Чегру написао књигу коју је пут света понело 93.000 људи, углавном оних који знају ћирилицу. Његов син од градске општине Пантелеј од недавно прима месечну надокнаду од 18.000 динара, за одржавање овог простора.

А када дођете на Чегар од породице Марковић чућете нешто што не можете да нађете у историјским књигама – да је споменик на Чегру 1877. подигла династија Обреновић, а да је кулу, пола века касније, саградила династија Крађорђевић.

*

Извор: Магацин