Курди добијају федерацију у оквиру Сирије!

Представници курдских политичких снага, уз посредовање руске стране, јуче су одржали преговоре са сиријским руководством. На дневном реду се нашло питање формирања федерације у северним сиријским регионима у којима живе Курди. Један од учесника преговора Ферид Седун у изјави за Спутњик каже да су преговори били успешни.

„Уз посредовање Русије три независна курдска политичара су се састала у Дамаску са челницима сиријских власти. За сада могу само да кажем да ће време показати хоће ли Дамаск испунити наш захтев да се формира федерација. Представници власти су обећали да ће што пре размотрити наш захтев и саопштити нам резултате преговора. Сматрамо да је то био добар састанак и надамо се позитивном резултату.

Подручја Сирије под војном контролом Курда (у жутој боји)

Према Седуновим речима, пре тога званичници из Дамаска су се састали са представницима курдског Демократског савеза.

„Ти контакти су од великог значаја за нас“, истакао је Седун.

Раније је Курдски национални савет припремио „Предлог за управљање курдским регионима у Сирији“, који сами чланови савета називају „нацртом устава“. Тим документом се предвиђа формирање такозваног Сиријског Курдистана, познатог и као Рожава, јединствене територије на којој живи курдско становништво, који ће функционисати као саставни део Сирије, али при томе Дамаск мора да поштује његове одлуке.

Нацрт устава се базира на принципима секуларизма (лаицизма), а као званични језици ће се користити курдски, арапски и асирски, а „свако ће моћи слободно да користи и свој матерњи језик“.

Шеф Курдског националног савета Муслим Михемед рекао је за Спутњик да нацрт устава, који се тренутно припрема у Швајцарској, предвиђа да Камишли, као највећи град у том делу Сирије, постане престоница Сиријског Курдистана.

„Убеђени смо да би ситуација у Сирији могла да се нормализује тек након федерализације земље. Само такав систем би могао да оконча грађански рат у Сирији“, истакао је Михемед.

Извор: Спутник

Приредио: Срби на окуп