Путник, канадска планина названа по српском војводи

По завршетку Првог светског рата, у Алберти је једна од планина западно од реке Кананаскис добила име – Путник, у част српском војводи.

Foto: Shutterstock

Фото: Shutterstock

Када говоримо о Стеновитим планинама, много је топонима који ће се појавити у разговору, али и један који ће учинити да сваки познавалац историје Србије на тренутак застане – Путник.

Наиме, Канађани су планину високу 2.940 метара назвали тако како би одали почаст чувеном војсковођи и савезничкој српској војсци која је претрпела велике губитке у рату. Реч је о делу венца Стеновитих планина који се налази између Алберте и Британске Колумбије, који је ово име добио још 1918. године – одмах после Великог рата.

Фото: Wikimedia Commons

Међутим, тек стотинак година касније, у октобру 2012, у подножју планине је постављена спомен-плоча која открива причу о њеном именовању.

„Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође војводе Радомира Путника (1847-1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила, за време Првог светског рата (1914–1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства”, истакнуто је на њој.

Извор: National Geographic Србија