БДЗ жели покрајину Санџак

EmirElficБеоград – Председник Бошњачке демократске заједнице и посланик у Скупштини Емир Елфић каже да се његова странка залаже за аутономну покрајину Санџак.

Он је у разговору за агенцију Анадолија рекао да је његова странка јасно и недвосмисмислено у свом програму навела да ће се у складу са Уставом Србије залагати за аутономну покрајину.

„Што се тиче модалитета, ми смо спремни да разговарамо са званичним Београдом, јер сматрамо да је, не само када је у питању Санџак и грађани Санџака, децентрализација једно од најважнијих питања које није спроведено након 5. октобра, па све до данас“, рекао је Елфић и додао да су се од министара и званичника често могле чути изјаве о равномерном регионалном развоју, „иако смо након свих ових тринаест година имали повећање неравномерног регионалног развоја, што показују сви параметри“.

Према његовом мишљењу, да би се држава Србија развијала на транспарентан начин, то је могуће регионализацијом на основу европских стандарда и, самим тим, одређене ингеренције биле би пребачене на регион, али и права и обавезе тог подручја.

Као пример који то најсликовитије објашњава, он је навео високу незапосленост на државном нивоу, која се креће око 20 процената, а у Новом Пазару и Санџаку она износи 60 посто.

„Инфраструктура у земљи је лоша, а најгора је у Санџаку. Постоје инвестиције које се имплементирају на државном нивоу и мењају економску и социјалну слику грађана широм Србије, међутим кључних инвестиција у Санџаку нема“, казао је Елфић, који осим бошњачке националне заједнице, у Скупштини Србије заступа и странке мањинских заједница из Војводине.

Према његовим речима, квалитетном регионализацијом, а не, како је рекао, некаквим квазипокушајима, као што је био покушај са статистичким регионима, где се Санџак цепа на две или три целине, па онда припада једној већој целини, такође се не обезбеђује сигурност потребне транспарентности да би се Санџак могао развијати у пуном капацитету.

„Истина је да тежња за регионализацијом у овом тренутку долази из бошњаког корпуса, али ја сам сасвим сигуран да ће и српска заједница у једном моменту видети свој интерес у томе и дати пуни допринос. Јер Санџак је увек био мултикултурална, мултиконфесионална регија коју и у будућности видим као такву“, подвукао је Елфић.

Васељенска ТВ / Анадолија