Обрезање Господње, Св. Василије Велики и Нова година у Барајеву

DSC_0100-5-e1484492185775Троструки празник – Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година, у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, свечано је прослављен Светом aрхијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Артемије. Епископу Артемију су саслуживали: хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум,  архимандрит Варнава, протосинђел Игњатије, протосинђел Иринеј, протојереј Жељко, јеромонах Јаков, јереј Жељко, јерођакон Паладије и ђакон Горан. На Литургији су појале монахиње из манастира Свете Великомученице Марине у Дудовици. Литургији је присуствовало око 200 верника.

По завршетку Свете Литургије одслужен је молебан пред почетак Нове године а након молебана Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог Василија Великог принео владика Наум, настојатељ светојустиновске обитељи, који светог Василија слави као своју Крсну славу.

Потом се Владика Артемије архипастирском беседом обратио верном народу:

“Апостол Павле каже: „Ово је погодно време, ово је дан спасења.“ То богопријатно време, тај дан спасења почео је са доласком Господа Христа на земљу и непрекидно траје и трајаће до краја света и века и кроз сву вечност. То је време које је Бог одредио да се људи у њему спасавају. Зато се и ми потрудимо да ова нова година 2017-а буде година покајања, година исправљања, година вршења заповести Божијих, пре свега година чувања Вере Праве православне, онакве како су нам Свети Оци предали, како је Свети Сава нама Србима оставио и завештао да ту веру чувамо и очувамо у целости неокрњену, неупрљану, неизмењену и да ту веру предамо и нашим млађим покољењима, нашој деци и омладини како би се име Божије у нашем народу славило док је света и века. И сви који живе по тој вери, нека их Господ удостоји Царства Свога Небескога. Тамо да се нађемо где се сви угодници Божији налазе где је и Свети Василије Велики те да са њима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. На молбу верника Владика Артемије је овом приликом одржао пригодно слово о Светом Јустину Ћелијском:

“За целога свога живота отац Јустин, сада боље да говорим свети отац Јустин, наилазио је на неразумевање околине и својих савременика. Многи су му замерали на његовом ставу, на његовим речима, на његовим беседама, на његовом учењу. Сматрали су да  он то ипак прегони. Зашто­? Зато што су људи навикли да, када уђу у реку, да пливају низводно. То је много лако јер вода носи и мало труда треба да се плива низ реку. Међутим, многи који уђу у ту реку не знају где та река завршава. У провалију најчешће. И они који се препусте да их носи мутна Марица, они иду директно у пропаст. Отац Јустин је био човек који је знао и сагледавао куда та река иде и где је спасење и зато је често пута био једини који је пливао уз воду. Многи су му се смејали. Зар си ти најпаметнији, куда ћеш ти тако, савлађујеш разне матице и вирове?! Види како ми лепо путујемо доле. Међутим отац Јустин је знао да је спасење на извору реке. Тако да је он био човек који се није саображавао духу овога века, овога света, него се трудио целога живота да свој живот саобрази Јеванђељу Христовоме.“

После душекорисних речи Владике Артемија мали светосавци из катакомбе су извели пригодан празнични програм чиме су додатно украсили ову троструку светковину.

Молитвама светог Василија Великог, нека Господ свима подари свако јеванђелско добро у новој години, а понајвише ревности у исповедању Праве Вере. Амин, Боже дај.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт  беседе изговорене на Литургији.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене у трпезарији.