МИТРОПОЛИТ ПИРЕЈСКИ СЕРАФИМ КОПТСКОМ ПАТРИЈАРХУ: Ви сте вођа јеретика и својом кривицом страдате од исламиста

Супротно учењу Православне Цркве међу нашим народом постоји веровање да су Јермени и Копти православни, што је неистина а у чему удела има и деловање Српске Православне Цркве (попут служења парастоса жртвама турског геноцида над Јерменима, на Превлаци, митрополита Амфилохија Радовића). Истина је да Коптска и Јерменска црква исповедају јерес монофизитства и да је свако општење са њима безаконо и душепогубно. Учење које исповедају осуђено је на IV Васељенском сабору као јерес монофизиства. То што себе називају православнима или миафизитима, не значе да то и јесу: служе углавном по новом григоријанском календару, попут римокатолика уместо квасног користе бесквасни хлеб. Одбацују учење о двема природама Христовим– божанској и човечанској, о двема деловањимаи двема вољама. Монофизити држе да је Христос само Бог, а не да је и прави Бог и прави човек. Због тога се и називају монофизитима (1 природа Христа – μόνος — «један, једини» + φύσις — «природа»).

Screenshot_26.png

У духу учења Православне Цркве и без сентиментализма  митрополит Серафим Пирејски, упутио је писмо Коптском патријарху Тавадросу (Теодору) II, у којем између осталог каже да су Копти јеретици и да су сами криви што су жртве исламиста.

У писму од 20 страна,  грчки духовник који је често присутан у медијима, Коптског патријарха (чија је права титула: Папа Александријски и свега Египта, Нубије, Етиопије, Пентаполиса (у Либији) и Патријарх читаве земље, просвећене од стране Светог Марка), назива лидером злочестивих јеретика који немају Цркву и не могу је имати, и поред ласкања православних екумениста по којима га сматрају наследником Светог апостола Марка.

„Ви нисте никакав наследник Светог апостола Марка, и таква изјава представља богохуљење. Ваша јерес осуђена је на Четвртом Васељенском сабору као и сваки ваш  јересијарх“,стоји у наставку писма.

После ових квалификација Митрополит Пирејски Серафим објашњава Коптском патријарху да је њихова грешка у погрешном тумачењу учења св. Кирила Александријског и указује му на учење о историји монофизита и несторијанаца које се изучава у православним школама.

„Ваш претходник Шенуда III увео је још више јереси“, наставља у истом тону митрополит  „усвајајући римокатоличко учење а газећи светоотачко учење о обожењу човека од благодати.“

Коначно, грчки митрополит наводи узроке крвавих напада на Копте од стране џихадиста: „Ако озбиљно испитате ствари видећете да је јерес монофизиства којој Ви и ваши очеви припадате, одговорна за ширење ислама и за бројне крваве нападе … највише места у учењу ислама заузима Ваша јерес … Ислам је чадо и продужетак монофизитизма. „

„Троједини Бог употребљава против вас иноверни ислам као радикално педагошко средство казне, због вашег одступања од Православне вере како би вас вратио Његовој Светој Православној Цркви.“

Надаље осуђује склапање мешовитих бракова између православних и Копта, „јер се не венчавамо са јеретицима и неверницима.“

На крају он позива Патријарха Теодора да „горко и покајно заплаче , и да ће добити опроштај.“ Смрт је близу и зато Вас позивам да се што пре покајете, пре него што Вам дође крај!

На крају, Митрополит Пирејски Серафим објашњава шта га је је подстакло да напише ово подуже писмо – а то је жеља да појасни коптском патријарху зашто није присуствао службеном пријему у његову част почетком децембра, када је посетио Грчку. Појашњава да није присуствао не из личних разлога, него да су разлози теолошки и догматски.

kasikone-0306

Света Јефимија празнује се у Православној Цркви и поводом спомена чуда које се десило на њеним моштима. Када су учесници IV Васељенског сабора положили монофизитско и православно учење у ковчег са моштима св. Јефимије , видели су православно вероисповедање у десној руци светитељке,  а јеретичко под њеним ногама.

Ово писмо митрополита Серафима, по информацијама из медија, наводно је изненадило чак и његове присталице „антиекуменисте“, који се питају која је сврха овог писма од 20 страна, када узимајући у обзир ситуацију на Блиском Истоку, Коптски патријарх вероватно нема времена ни да отвори ово писмо а камоли да га прочита.

Даље, замерају му што осуђује мешовите бракове Копта, а да при том не жели да призна да је све више младих Грка који се венчавају са јеретицима и иновернима.

Митрополит Серафим Пирејски редовно износи своје мишљење по питању великог броја догађаја, укључујући бројна отворена писма, попут оног енглеској краљици Елизабети II, поводом хомосексуалности Елтонa Џона, масонске ложе и сл. Иако је рукоположен за епископа од Васељенског Патријарха Вартоломеја, у последњих пар година митрополит је изнео јавно сијасет оптужби против њега, између осталог и преко писма које му је упутио, у којем се бави питањем савремене јереси екуменизма која већ деценијама мучи и исцрпљује Цркву, тражећи притом и њену Саборску осуду. Писмо је упутио и папи Франциску, наводећи да његови јеретици служе за прање прљавог новца Коза ностре (итал. Cosa nostra ) и да је под његовим руководством Ватикан једна криминална организација опасна за човечанство: „… Ви нисте ни Римска , ни Католичанска , нити сте Црква. Ви сте прихватили понуду ђавола да му се поклоните како би вас поставио за господара света. „

У истом духу био је коментар митрополита Пирејског на читање Курана у цркви „Св. Софије“ у Истамбулу, током Рамазана прошле године. Он је оптужио патријарха Вартоломеја због недостатка храбрости да заустави ово богохуљење. „Да је човек на месту и да има храбрости, он би позвао два руска авиона на Босфор и окончао ово безакоње“, изјавио је тада митрополит. У последњих годину дана организатор је и учесник широке кампање против Сабора Православне Цркве на Криту и познат као један од водећих теолога, по питању проблема савременог православља и права неправославних хришћана да се називају црквом.

Да подсетимо да је пре непуна два месеца на адресу Грчке Православне Цркве  стигао захтев од Васељенског патријарха Вартоломеја, да се казне митрополит Серафим Пирејски, отац Теодор Зисис и остали чланови Сабора у Волосу, због њихових активности против Свеправославног сабора на Криту. Стални Синод Грчке Православне Цркве није одреаговао на овај захтев.

„Несторију, Евтиху и Диоскору анатема! (Света) Тројица је избацила тројицу!“ (Речи којима се обзнањује анатема на јерес монофизитства на IV Васељенском Сабору.)

 

Извор: Православље живот вечни